Euroopan unioni määritteli kesäkuussa 2024 järjestettyjen Euroopan parlamentin vaalien jälkeen toimintapolitiikkansa painopisteet, jotka ohjaavat sen toimia ja työohjelmaa vuoteen 2029 saakka. Ne auttavat ratkomaan EU:n ja sen kansalaisten suurimpia haasteita.
Painopisteet perustuvat EU:n johtajien, EU-maiden ministereiden, EU:n toimielinten ja Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien väliseen vuoropuheluun. Eurooppa-neuvosto esitti kesäkuussa 2024 omat prioriteettinsa EU:n strategisessa ohjelmassa vuosiksi 2024–2029. Niiden pohjalta laaditaan Euroopan komission poliittiset painopisteet ennen sen viisivuotisen toimikauden käynnistymistä.
EU:n strateginen ohjelma 2024–2029
EU-johtajat määrittelivät vuosien 2024–2029 strategisessa ohjelmassaan kolme painopistealaa, jotka ohjaavat EU:n toimielinten työtä tulevien viiden vuoden aikana. Selkeän strategisen suunnitelman tarve on entistä polttavampi. EU on viime vuosina kohdannut monia kriisejä ilmastonmuutoksesta covid-19-pandemiaan ja Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan, joka on edellyttänyt laajoja tukitoimia. Uusiin painopistealoihin keskittyminen edistää EU:n riippumattomuutta ja parantaa sen valmiuksia vastata tuleviin haasteisiin.
Kolme painopistettä ovat:
Vapaa ja demokraattinen Eurooppa
- eurooppalaisten arvojen vaaliminen unionissa
- EU:n arvojen mukainen toiminta maailmanlaajuisesti
Vahva ja turvallinen Eurooppa
- johdonmukainen ja vaikuttava ulkoinen toiminta
- EU:n turvallisuuden ja puolustuksen vahvistaminen ja unionin kansalaisten suojelu
- valmistautuminen suurempaan ja vahvempaan unioniin
- kokonaisvaltainen lähestymistapa muuttoliikkeeseen ja rajaturvallisuuteen
Vauras ja kilpailukykyinen Eurooppa
- EU:n kilpailukyvyn vahvistaminen
- vihreän ja digitaalisen siirtymän onnistuminen
- innovoinnille ja liiketoiminnalle suotuisan toimintaympäristön edistäminen
- yhdessä eteenpäin pyrkiminen.
Komission toimintapolitiikan painopisteet vuosiksi 2024–2029
Euroopan komission puheenjohtaja on määrittänyt komissiolle toimikaudeksi 2024–2029 seitsemän painopistettä. Ne perustuvat EU:n neuvoston strategiseen ohjelmaan ja Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin.
Komission toimintapolitiikan painopisteet
Uusi suunnitelma Euroopan kestävän vaurauden ja kilpailukyvyn varmistamiseksi
Helpotetaan yritystoimintaa talouskasvun edistämiseksi, parannetaan EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja luodaan laadukkaita työpaikkoja, kehitetään kiertotalouteen perustuvaa ja häiriönsietokykyistä taloutta, jonka keskiössä ovat tutkimus ja innovointi ja jossa investointitahti on nopeampi, korjataan osaamisvajetta ja työvoimapulaa ja toimitaan digitaaliteknologian innovoinnin edelläkävijöinä.
Euroopan puolustuksen ja turvallisuuden uusi aikakausi
Parannetaan EU:n kansalaisten turvallisuutta luomalla Euroopan puolustusunioni, torjutaan uhkia verkossa ja sen ulkopuolella ja tehostetaan kriisivalmiutta. Vahvistetaan yhteisiä rajoja ja hallitaan muuttoliikettä oikeudenmukaisesti ja määrätietoisesti.
Ihmisten tukeminen ja yhteiskuntiemme ja sosiaalisen mallimme vahvistaminen
Panostetaan nykyisen elämänlaadun säilyttämiseen ja parantamiseen edistämällä sosiaalista oikeudenmukaisuutta nykyaikaisessa taloudessa, vahvistetaan ihmisten välistä solidaarisuutta lähentämällä eurooppalaisia yhteiskuntia ja tukemalla nuoria sekä varmistetaan yhtäläiset mahdollisuudet kaikille.
Elämänlaadun turvaaminen: elintarviketurva, vesi ja luonto
Luodaan kilpailukykyinen ja häiriönsietokykyinen maatalous- ja elintarvikejärjestelmä ja suojellaan luonnon monimuotoisuutta viljelijöiden tukemiseksi ja terveellisten elintarvikkeiden tuotannon turvaamiseksi. Edistetään ilmastonmuutokseen sopeutumista ja varautumista ja autetaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista kärsiviä.
Demokratian suojeleminen ja arvojemme vaaliminen
Suojellaan ja puolustetaan demokratiaa ja parannetaan yhteiskunnan selviytymiskykyä ja varautumista, vahvistetaan oikeusvaltioperiaatetta oikeudenmukaisen ja toimivan yhteiskunnan varmistamiseksi, tuetaan kansalaistoimintaa kansalaisten ideoiden tuomiseksi päätöksenteon keskiöön.
Globaali Eurooppa: vaikutusvaltaa ja kumppanuuksia
Tuetaan EU:n laajenemiskehitystä unionin vaikutusvallan kasvattamiseksi maailmannäyttämöllä; kehitetään suhteita EU:n naapurialueisiin, jotta voidaan edistää rauhaa, kumppanuuksia ja taloudellista vakautta; jatketaan uutta ulkoista talouspolitiikkaa ja uudistetaan kansainvälinen järjestelmä nykymaailman tarpeita vastaavaksi.
Tuloksiin yhdessä – unioni valmiiksi tulevaisuuteen
Tehdään EU:n talousarviosta yksinkertaisempi ja vaikuttavampi, jotta varoja voidaan myöntää sinne, missä niillä on suurin vaikutus; toteutetaan uudistuksia laajemman unionin moitteettoman toiminnan varmistamiseksi ja vahvistetaan Euroopan komission ja Euroopan parlamentin välistä kumppanuutta.
Komission toimintapolitiikan painopisteet vuosiksi 2024–2029
Visuaalinen esitys: Euroopan komissio 2024–2029: tavoitteena vahvempi ja yhtenäisempi Eurooppa