Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije
Zajedničko poduzeće EU-a

Zajedničko poduzeće za čisti vodik

Clean Hydrogen Joint Undertaking

Pregled

  • Uloga: Zajedničko poduzeće za čisti vodik ili partnerstvo za čisti vodik jedinstveno je javno-privatno partnerstvo koje podupire aktivnosti istraživanja i inovacija u području tehnologija vodika u Europi. Utemeljeno je na uspjehu svojeg prethodnika, Zajedničkog poduzeća za gorivne članke i vodik.
  • Izvršni direktor: Bart Biebuyck
  • Godina osnivanja: 2021.
  • Broj zaposlenih: 31
  • Lokacija: Bruxelles, Belgija 
  • Internetske stranice: Zajedničko poduzeće za čisti vodik

Glavni je cilj partnerstva za čisti vodik pridonijeti zelenom planu EU-a i strategiji za vodik financiranjem aktivnosti istraživanja i inovacija.

Čime se bavi?

Cilj je partnerstva za čisti vodik potaknuti razvoj i uvođenje europskog lanca vrijednosti za sigurne i održive tehnologije čistog vodika te povećati njegovu konkurentnost kako bi se pružila potpora poduzećima, posebno MSP-ovima. Time se omogućuje brzo stavljanje na tržište inovativnih konkurentnih čistih rješenja.

Krajnji je cilj pridonijeti:

  • održivosti, dekarbonizaciji i potpunoj integraciji energetskog sustava EU-a
  • provedbi plana strategije EU-a za vodik koji se odnosi na postizanje klimatske neutralnosti.

Tko ima koristi od toga?

Javnost – pomoći će u ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva za 2030. i, što je najvažnije, omogućiti postizanje klimatske neutralnosti do 2050.

Gospodarstvo – pomoći će ljudima da steknu vještine povezane s industrijom i stvoriti europsku radnu snagu koja može razviti najsuvremeniju tehnologiju potrebnu za zadržavanje vodećeg položaja na tržištu.

Mala i srednja poduzeća – razvojem tehnologija za čisti vodik i širenjem njihove primjene ojačat će konkurentnost EU-a i podupirati MSP-ove jer će omogućiti brzo stavljanje na tržište inovativnih konkurentnih čistih rješenja.

Znanstvena i akademska zajednica – ojačat će i integrirati znanstvene i tehnološke kapacitete EU-a kako bi se pridonijelo stvaranju i širenju novog kvalitetnog znanja.

Kontakt

Ime
Zajedničko poduzeće za čisti vodik
Internetska stranica
https://www.clean-hydrogen.europa.eu/index_en
E-adresa
Broj telefona
+32 2 221 81 48
Poštanska adresa
Avenue de la Toison d’Or 56-60, 1060 Bruxelles, Belgija
Društvene mreže