Skip to main content
Decentralizált ügynökség

Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust)

Eurojust logo

Áttekintés

 • Szerep: az Eurojust segít a tagállami hatóságoknak közösen küzdeni a terrorizmus, valamint a több uniós országot érintő egyéb súlyos szervezett bűncselekmények ellen.
 • Adminisztratív igazgató: Evert van Walsum
 • Tagok: az Eurojust testületét tagállamonként egy fő – ún. „nemzeti tag” – alkotja.
 • Alapítás éve: 2002
 • Alkalmazottak száma: 270
 • Székhely: Hága, Hollandia
 • Honlap: Eurojust

Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) megkönnyíti a nemzeti hatóságok közötti igazságügyi koordinációt és együttműködést azáltal, hogy gyakorlati támogatást nyújt az ügyészeknek a terrorizmus és más, több tagállamot érintő súlyos bűncselekmények elleni küzdelemben.

Milyen feladatokat lát el az ügynökség?

Az Eurojust számos szolgáltatást nyújt azzal a céllal, hogy segítse az uniós tagállamokat a terrorizmus és a súlyos szervezett bűnözés elleni küzdelemben, így például:

 • összehangolja a legalább 2 országot érintő nyomozati munkát és büntetőeljárásokat,
 • segít megoldani a joghatósági összeütközésből eredő vitás helyzeteket,
 • megkönnyíti az uniós jogi eszközök kidolgozását és végrehajtását – ezek közé a jogi eszközök közé tartozik többek között az európai elfogatóparancs, az európai nyomozási határozat, a vagyonelkobzást, illetve biztosítási intézkedést elrendelő határozat, valamint a vagyonelkobzásra, illetve biztosítási intézkedésre vonatkozó tanúsítvány.

Annak érdekében, hogy feladatainak eleget tegyen, az Eurojust:

 • koordinációs értekezleteket szervez,
 • segít közös nyomozócsoportokat létrehozni és finanszírozni,
 • koordinációs központokat állít fel, amelyek közös akciónapok során valós időben irányítják a bűnözői hálózatok elleni együttes fellépést,
 • működteti az Eurojusthoz delegált összekötő ügyészek és a kapcsolattartók globális hálózatát, amelyen keresztül világszintű kapcsolatrendszert tart fenn nem uniós országokkal, és együttműködik velük a joghatóságuk alá tartozó nemzetközi vonatkozású ügyekben.

A fentieken túlmenően az Eurojust a következő hálózatok titkárságának is otthont ad: Európai Igazságügyi Hálózat, a közös nyomozócsoportokkal foglalkozó nemzeti szakértők hálózata (a közös nyomozócsoportok hálózata), valamint a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények kivizsgálásával és a felelősök bíróság elé állításával foglalkozó hálózat (népirtás elleni hálózat). Emellett az Eurojust támogatja a migránscsempészés és az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó, szakosodott ügyészekből álló fókuszcsoportok munkáját, és számos programot és projektet hajt végre, köztük az EuroMed Justice, az IPC és a WB CRIM JUST projektet.

Kik látják hasznát a tevékenységének?

Az Eurojust legfőbb partnerei a tagállami hatóságok. Az ügynökség összekapcsolja egymással az ügyészeket, a bűnüldöző hatóságokat és más szereplőket, és ezáltal lehetővé teszi számukra, hogy fellépjenek a terrorizmus és a több tagállamot érintő más súlyos bűncselekmények, azaz az ún. uniós dimenziójú bűncselekmények ellen. Az Eurojust munkájának végső soron az uniós polgárok látják hasznát, mivel az ügynökség tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy Európa mindenki számára biztonságosabb legyen.

További információk

Az Eurojust rövid bemutatása

Sajtóközlemények

Kiadványok

Munkalehetőségek

Kapcsolat

Név
Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust)
Honlap
https://www.eurojust.europa.eu/
E-mail-cím
Telefonszám
+31 70 412 50 00
Fax
+31 70 412 50 05
Postai cím
Johan de Wittlaan 9, 2517 JR Den Haag, Hollandia