EU:n jäseneksi liittyminen on monivaiheinen ja pitkäkestoinen prosessi. Kun hakijamaa on täyttänyt EU-jäsenyyden ehdot, sen on pantava täytäntöön unionin lainsäädäntö kaikilla aloilla.
EU-jäsenyyttä voi hakea jokainen maa, joka täyttää jäsenyysehdot. Näitä ehtoja kutsutaan Kööpenhaminan arviointiperusteiksi. Niihin kuuluu vakaa demokratia, oikeusvaltio ja toimiva markkinatalous sekä kaiken EU-lainsäädännön – myös euroa koskevan – hyväksyminen.
Kun maa haluaa liittyä EU:n jäseneksi, se esittää jäsenyyshakemuksen EU:n neuvostolle, joka pyytää Euroopan komissiota arvioimaan, voiko maa täyttää Kööpenhaminan arviointiperusteet. Komission lausunnon perusteella neuvosto päättää neuvotteluvaltuuksista. Alakohtaiset jäsenyysneuvottelut avataan tämän jälkeen virallisesti.
Koska kunkin ehdokasmaan on saatettava valtava määrä EU-lainsäädäntöä osaksi kansallista lainsäädäntöään, neuvotteluihin kuluu paljon aikaa. Ehdokasmaat saavat liittymistä edeltävänä aikana taloudellista, hallinnollista ja teknistä tukea.
Ehdokasmaat
Ehdokasmaissa EU:n lainsäädäntöä on jo alettu saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä:
Mahdolliset ehdokasmaat
Mahdolliset ehdokasmaat eivät vielä täytä EU:n jäsenyysehtoja: