Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σιμόν Βέιλ: Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Είμασταν πεπεισμένοι ότι, εάν οι νικητές του 1945 δεν κατόρθωναν να επιτύχουν ταχεία και πλήρη συμφιλίωση με τη Γερμανία, τα τραύματα της Ευρώπης, η οποία ήταν ήδη διαιρεμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δεν θα επουλώνονταν ποτέ και ο κόσμος θα έμπαινε εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης, που θα ήταν ακόμη πιο καταστροφική από τις προηγούμενες.

Σιμόν Βέιλ

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Η πολιτική άνοδος της Βέιλ ξεκίνησε μέσα από μια πρώιμη νομική σταδιοδρομία. Το 1974 προσχώρησε στη γαλλική κυβέρνηση ως υπουργός Υγείας, υπό την προεδρία του Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Αμέσως μετά τον διορισμό της, αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία, η οποία επιτεύχθηκε όταν η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση ενστερνίστηκε τον στόχο της και προωθήθηκε η ψήφιση του σχετικού νόμου το 1975. Ο νόμος αυτός θεωρήθηκε σπουδαίο επίτευγμα και έγινε ευρύτερα γνωστός ως «νόμος Βέιλ».

Ένα όραμα για την Ευρώπη

Όταν το 1979 ο πρόεδρος Ζισκάρ ντ’ Εστέν ζήτησε από τη Βέιλ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του στις πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνη άδραξε την ευκαιρία.

Η Βέιλ εξελέγη νόμιμα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο την επέλεξε ως πρόεδρό του. Έτσι τέθηκε επικεφαλής του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οποιουδήποτε θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Δύο χρόνια αργότερα, της απονεμήθηκε το βραβείο «Καρλομάγνος» για τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή ενότητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει φόρο τιμής στη Σιμόν Βέιλ.

(Το περιεχόμενο αυτό δεν διατίθεται στη γλώσσα σας.)

Εκδόσεις

Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή της Σιμόν Βέιλ στο ευρωπαϊκό εγχείρημα