Gå direkt till innehållet

Simone Veil – överlevande från förintelsen och Europaparlamentets första kvinnliga talman

Vi var övertygade om att segrarna 1945 måste nå en snabb och fullständig försoning med Tyskland. Annars skulle såren i ett Europa som redan slitits sönder i öst och väst aldrig läka och världen skulle dras in i en ny konflikt som skulle bli ännu mer förödande än de tidigare.

Simone Veil

Liv och karriär

Simones Veils politiska karriär tog avstamp i hennes arbete som jurist. År 1974 utnämnde president Giscard d’Estaing henne till hälsominister i den franska regeringen.

Som minister utkämpade hon en lång kamp för att legalisera abort i Frankrike. Hon lyckades först när oppositionen i nationalförsamlingen bestämde sig för att hjälpa henne att driva igenom lagen 1975. Det sågs som en stor framgång och lagen blev känd som la loi Veil (Veil-lagen).

En vision för Europa

När president Giscard d’Estaing bad Simone Veil att bli första namn på partiets vallista till det första direktvalet till Europaparlamentet 1979 tog hon chansen.

Simone Veil valdes in i Europaparlamentet som valde henne till talman. Hon blev därmed talman för det första direktvalda Europaparlamentet och den första kvinnliga ledaren för en EU-institution. Två år senare fick hon Karlspriset för sitt bidrag till ett enat Europa.

Europaparlamentets hyllning av Simone Veil.

(Innehållet finns inte på ditt språk.)

Publikationer

Läs mer om Simone Veils liv, arbete och bidrag till EU-projektet.