Gå direkt till innehållet

EU:s stöd till Ukraina

Läs informationen på ukrainska eller ryska: ukrainska | українська | ryska | русский

Den 24 februari 2022 inledde Rysslands väpnade styrkor en storskalig invasion av Ukraina. 

EU har reagerat snabbt och beslutsamt på Rysslands anfall genom att anta restriktiva åtgärder som har stora och allvarliga följder för Ryssland.

EU har trappat upp sitt politiska, humanitära, militära och ekonomiska stöd till Ukrainas ekonomi, samhälle och framtida återuppbyggnad.

I fokus

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

EU står enat i sitt orubbliga stöd för Ukraina till följd av Rysslands anfallskrig och olagliga försök att annektera ukrainskt territorium. Det har gått två sedan det ukrainska motståndet började och Ukraina har tvingats försvara sina – och våra gemensamma – värden och friheter. Det ukrainska folkets mod är imponerande. Vi står fast vid övertygelsen att Ukraina kommer att segra, med EU vid sin sida så länge det behövs.

Europeisk solidaritet i praktiken

EU är enat och beslutsamt i sitt stöd för Ukraina och fördömer kraftfullt Rysslands oprovocerade och orättfärdiga militära angrepp.

Sedan den ryska invasionen har EU gett ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd till Ukraina till ett värde av över 88 miljarder euro.

Läs mer om EU:s insatser under den här tiden på de webbsidor och i det material som EU:s institutioner, organ och byråer har publicerat om Ukraina:

European Central Bank

Reaktionen på Rysslands krig mot Ukraina, bland annat penningpolitik, sanktioner och arbetet för den finansiella stabiliteten

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Eurojusts roll i rättsliga åtgärder som gäller kriget i Ukraina

Europol logo

Hur Europol visar sin solidaritet med Ukraina

EU:s sanktioner mot Ryssland

EU har infört en rad sanktioner mot personer och organisationer. De har som mål att försvaga Rysslands ekonomiska bas, beröva landet viktig teknik och betydligt försvaga dess förmåga att föra krig.

För att EU:s sanktioner inte ska påverka livsmedelsförsörjningen omfattar de inte exporten av livsmedel och jordbruksprodukter eller liknande transaktioner: vem som helst kan köpa och transportera mat och gödsel från Ryssland.

EU:s sanktioner mot Ryssland (Europeiska rådet)

EU:s sanktioner mot Ryssland (EU-kommissionen)

Insatser mot desinformation

Rysslands krig i Ukraina har lett till en våg av falsk och missvisande information om Ukraina. I databasen EUvsDisinfo finns över 5 000 enskilda fall av desinformation om Ukraina.

Insatser mot desinformation (databasen EUvsDisinfo)

Återuppbyggnaden av Ukraina

Det kommer att krävas en större global ekonomisk satsning för att bygga upp Ukraina igen när kriget är över. EU bidrar redan i hög grad till landets nuvarande motståndskraft och har också inrättat en ny Ukrainafacilitet, ett särskilt instrument som ska förse Ukraina med upp till 50 miljarder euro i stabilt och förutsägbart finansiellt stöd mellan 2024 och 2027.

Återuppbyggnaden av Ukraina (Europeiska rådet)

Ukrainafaciliteten (EU-kommissionen)