Siirry pääsisältöön

EU:n tuki Ukrainalle

Nämä tiedot ovat saatavilla myös seuraavilla kielillä: ukraina | українська | venäjä | русский

Venäjän asevoimat aloittivat 24.2.2022 laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. 

EU on reagoinut nopeasti ja päättäväisesti Venäjän hyökkäykseen ottamalla käyttöön pakotteita, joilla on Venäjälle valtavat ja vakavat seuraukset.

EU on lisännyt poliittista, humanitaarista, sotilaallista ja taloudellista tukeaan Ukrainan talouden ja yhteiskunnan vahvistamiseksi sekä tulevaa jälleenrakennusta varten.

Valokeilassa

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

EU pysyy Ukrainan tukena niin kauan kuin on tarpeen

EU tukee Ukrainaa horjumatta tilanteessa, jossa Venäjä käy sitä vastaan hyökkäyssotaa ja pyrkii laittomasti liittämään osia maasta itseensä. Nyt, kahden vuoden kuluttua sodan alkamisesta, Ukraina jatkaa edelleen vastarintaansa ja puolustaa Euroopan yhteisiä arvoja ja vapauksia. Ukrainan kansan rohkeus on tehnyt suuren vaikutuksen koko maailmaan. Vastarinta on edelleen horjumatonta, ja EU pysyy Ukrainan tukena niin kauan kuin se on tarpeen.

Eurooppalaista solidaarisuutta

EU pysyy Ukrainan tukena vakaasti ja yhtenäisenä. Se tuomitsee jyrkästi Venäjän ilman edeltävää provokaatiota toteuttaman ja perusteettoman sotilaallisen hyökkäyksen.

Hyökkäyssodan alkamisen jälkeen EU on antanut Ukrainalle taloudellista, humanitaarista ja sotilaallista tukea yli 88 miljardin euron arvosta.

Lue lisää EU:n toimista EU:n toimielinten, toimistojen ja virastojen verkkosivuilta:

European Central Bank

Euroopan keskuspankki

Keskuspankin toimet Venäjän Ukrainassa käynnistämän sodan vuoksi: rahapolitiikka, pakotteiden toteutus, rahoitusvakauden ylläpitäminen

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Eurojust

Eurojustin rooli Ukrainan sotaan liittyvissä oikeudellisissa menettelyissä

Europol logo

Europol

Europolin solidaarinen tuki Ukrainalle

EU:n pakotteet Venäjää vastaan

EU on hyväksynyt useita pakotepaketteja henkilöitä ja organisaatioita vastaan. Toimenpiteiden tarkoituksena on heikentää Venäjän taloudellista perustaa, estää sitä hyödyntämästä kriittisiä teknologioita ja markkinoita ja rajoittaa merkittävästi sen kykyä käydä sotaa.

EU:n pakotteet eivät kuitenkaan koske elintarvikkeiden tai maataloustuotteiden vientiä tai siihen liittyviä liiketoimia, jotta elintarvikkeiden saanti ei vaarantuisi. Venäjältä voi vapaasti ostaa ja kuljettaa elintarvikkeita ja lannoitteita.

EU:n pakotteet Venäjää vastaan (Eurooppa-neuvosto)

EU:n pakotteet Venäjää vastaan (Euroopan komissio)

Disinformaation torjunta

Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan yhteydessä on levitetty monenlaisia vääriä ja harhaanjohtavia tietoja. EUvsDisinfo-sivuston tietokantaan on koottu yli 5 000 yksittäistä Ukrainaan liittyvää artikkelia.

Disinformaation torjunta (EUvsDisinfo-tietokanta)

Ukrainan jälleenrakentaminen

Ukrainan jälleenrakentaminen sodan jälkeen edellyttää merkittäviä maailmanlaajuisia rahoitustoimia. EU auttaa jo nyt merkittävästi vahvistamaan Ukrainan selviytymiskykyä, mutta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä tarvitaan lisää tukea. Se on myös perustanut Ukrainan tukivälineen, jolla maalle tarjotaan enimmillään 50 miljardin euron arvosta vakaata ja ennakoitavaa taloudellista tukea vuosina 2024–2027.

Ukrainan jälleenrakentaminen (Eurooppa-neuvosto)

Ukrainan tukiväline (Euroopan komissio)