Skip to main content

Saavutettavuusseloste

Tämä seloste koskee sisältöä, joka on julkaistu verkkotunnuksella: https://european-union.europa.eu/index_fi

Tätä selostetta ei sovelleta muihin sen aliverkkotunnuksella julkaistuihin verkkosivustoihin tai niiden sisältöön. Kaikilla verkkosivustoilla ja niiden sisällöllä on oma saavutettavuusselosteensa.

Euroopan komissio hallinnoi tätä verkkosivustoa kaikkien Euroopan unionin toimielinten puolesta toimielinten välisen verkkoviestintäkomitean (IOCC) valvonnassa. Sivusto on suunniteltu sellaiseksi, että mahdollisimman monet ihmiset, myös vammaiset, voivat sitä käyttää.

Tavoitteena on, että käyttäjät voivat

 • suurentaa 200 %:iin ilman ongelmia
 • navigoida suurimmassa osassa verkkosivustoa pelkkää näppäimistöä käyttäen
 • navigoida suurimmassa osassa verkkosivustoa nykyaikaisella ruudunlukijalla ja puheentunnistusohjelmistolla (tietokoneella tai puhelimitse)

Sivusto on suunniteltu siten, että se täyttää verkkosivustojen ja mobiilisovellusten teknisen standardin EN 301 549 V3.2.1 vaatimukset. Sivustolla noudatetaan tarkasti verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG 2.1) AA-tason kriteereitä.

Saavutettavuuden nykytila

Tämä verkkosivusto täyttää teknisen standardin EN 301 549 v.3.2.1 ja verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA osittain. Lisätietoja aiheesta on kohdassa ”Ei-saavutettava sisältö”.

Verkkosivuston saavutettavuutta testattiin viimeksi 22.9.2021.

Saavutettavuusselosteen laadinta

Seloste laadittiin 8.7.2022.

Seloste perustuu arvioon, jonka IAAP:n hyväksymä saavutettavuusasiantuntija on tehnyt käyttämällä sekä manuaalista että automatisoitua testausta. Arviossa on mukana edustava otos verkkosivuja.

Palaute

Voit antaa palautetta Euroopan unionin verkkosivuston saavutettavuudesta. Jos huomasit puutteita saavutettavuudessa, ota yhteyttä verkkosivuston ylläpitäjään:

Yritämme vastata palautteeseen 15 työpäivän kuluessa siitä, kun asiasta vastaava komission yksikkö on vastaanottanut tiedustelun.

Yhteensopivuus selaimien ja avustavan teknologian kanssa

Euroopan unionin verkkosivusto on suunniteltu siten, että se on yhteensopiva seuraavan avustavan teknologian kanssa:

 • Microsoft Edgen, Google Chromen, Mozilla Firefoxin ja Apple Safarin selainten viimeisin versio;
 • yhdessä JAWS:n, NVDA:n, VoiceOverin ja TalkBackin uusimpien versioiden kanssa.

Tekniset eritelmät

Euroopan unionin verkkosivuston saavutettavuus perustuu seuraaviin teknisiin ominaisuuksiin, joiden avulla voidaan hyödyntää verkkoselaimen ja tietokoneelle mahdollisesti asennettujen avustavien teknologioiden tai lisäosien yhdistelmää:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Ei-saavutettava sisältö

Vaikka Euroopan unionin verkkosivuston saavutettavuus on pyritty kaikin keinoin varmistamaan, sen saavutettavuudessa on havaittu muutamia puutteita, joita korjataan parhaillaan. Seuraavassa on kuvaus havaituista puutteista ja mahdollisista parannuksista. Ota yhteyttä verkkosivuston ylläpitäjään, jos havaitset jonkin saavutettavuusongelman, jota ei ole seuraavassa luettelossa.

Euroopan unionin verkkosivuston tiedossa olevat puutteet:

 1. Videotekstitykset: Joissakin videoissamme ei ole tekstitystä. Pyrimme ratkaisemaan ongelman lokakuun 2023 loppuun mennessä.
 2. Videontoistosaavutettavuus näppäimistöä käyttämällä: Olemme tietoisia joistakin ongelmista, jotka liittyvät videosoittimen näppäimistön saavutettavuuteen (navigointi ei tapahdu odotetussa järjestyksessä, kun käy läpi valikkovaihtoehtoja; kun tekstityskieltä valitaan valikosta, ei nuolten avulla pääse liikkumaan kielestä toiseen, vaan siirtyminen onnistuu vain tab-näppäimen avulla). Pyrimme ratkaisemaan ongelman kesäkuun 2023 loppuun mennessä.
 3. Interaktiiviset kartat: Interaktiiviset kartat eivät ole näkövammaisten eivätkä näppäimistön avulla navigoivien käyttäjien saatavilla. Pyrimme ratkaisemaan ongelman syyskuun 2023 loppuun mennessä.
 4. Infografiikat: Joissakin sivustomme infografiikoissa (esim. EU:n lipun symboliikan esittelyssä) ei ole näkövammaisille lainkaan tekstivastineita tai ne ovat riittämättömiä. Pyrimme ratkaisemaan ongelman syyskuun 2023 loppuun mennessä.
 5. Kartat: Joissakin karttasisällöissä ei ole tekstivastinetta näkövammaisille. Pyrimme ratkaisemaan ongelman syyskuun 2023 loppuun mennessä.
 6. Kaaviot: Tällä sivustolla olevat kaaviot ja kuviot eivät ole täysin ruudunlukijan käyttäjien saatavilla, koska ne eivät sisällä asianmukaisia tekstivastineita. Pyrimme ratkaisemaan ongelman syyskuun 2023 loppuun mennessä.