Siirry pääsisältöön

Saavutettavuusseloste

Tämä seloste koskee sisältöä, joka on julkaistu verkkotunnuksella: https://european-union.europa.eu/index_fi

Tätä selostetta ei sovelleta muihin sen aliverkkotunnuksella julkaistuihin verkkosivustoihin tai niiden sisältöön. Kaikilla verkkosivustoilla ja niiden sisällöllä on oma saavutettavuusselosteensa.

Euroopan komissio hallinnoi tätä verkkosivustoa kaikkien Euroopan unionin toimielinten puolesta toimielinten välisen verkkoviestintäkomitean (IOCC) valvonnassa. Sivusto on suunniteltu sellaiseksi, että mahdollisimman monet ihmiset, myös vammaiset, voivat sitä käyttää.

Tavoitteena on, että käyttäjät voivat

 • suurentaa 200 %:iin ilman ongelmia
 • navigoida suurimmassa osassa verkkosivustoa pelkkää näppäimistöä käyttäen
 • navigoida suurimmassa osassa verkkosivustoa nykyaikaisella ruudunlukijalla ja puheentunnistusohjelmistolla (tietokoneella tai puhelimitse)

Sivusto on suunniteltu siten, että se täyttää verkkosivustojen ja mobiilisovellusten teknisen standardin EN 301 549 V3.2.1 vaatimukset. Sivustolla noudatetaan tarkasti verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG 2.1) AA-tason kriteereitä.

Saavutettavuuden nykytila

Tämä verkkosivusto täyttää teknisen standardin EN 301 549 v.3.2.1 ja verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA osittain. Lisätietoja aiheesta on kohdassa ”Ei-saavutettava sisältö”.

Verkkosivuston saavutettavuutta testattiin viimeksi 10.3.2023.

Saavutettavuusselosteen laadinta

Tämä seloste on laadittu 8.12.2023.

Seloste perustuu arvioon, jonka IAAP:n hyväksymä saavutettavuusasiantuntija on tehnyt käyttämällä sekä manuaalista että automatisoitua testausta. Arviossa on mukana edustava otos verkkosivuja.

Palaute

Voit antaa palautetta Euroopan unionin verkkosivuston saavutettavuudesta. Jos huomasit puutteita saavutettavuudessa, ota yhteyttä verkkosivuston ylläpitäjään:

Yritämme vastata palautteeseen 15 työpäivän kuluessa siitä, kun asiasta vastaava komission yksikkö on vastaanottanut tiedustelun.

Yhteensopivuus selaimien ja avustavan teknologian kanssa

Euroopan unionin verkkosivusto on suunniteltu siten, että se on yhteensopiva seuraavan avustavan teknologian kanssa:

 • Microsoft Edgen, Google Chromen, Mozilla Firefoxin ja Apple Safarin selainten viimeisin versio
 • yhdessä NVDA:n, VoiceOverin ja TalkBackin uusimpien versioiden kanssa.

Tekniset eritelmät

Euroopan unionin verkkosivuston saavutettavuus perustuu seuraaviin teknisiin ominaisuuksiin, joiden avulla voidaan hyödyntää verkkoselaimen ja tietokoneelle mahdollisesti asennettujen avustavien teknologioiden tai lisäosien yhdistelmää:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Ei-saavutettava sisältö

Vaikka Euroopan unionin verkkosivuston saavutettavuus on pyritty kaikin keinoin varmistamaan, sen saavutettavuudessa on havaittu muutamia puutteita, joita korjataan parhaillaan. Seuraavassa on kuvaus havaituista puutteista ja mahdollisista parannuksista. Ota yhteyttä verkkosivuston ylläpitäjään, jos havaitset jonkin saavutettavuusongelman, jota ei ole seuraavassa luettelossa.

Euroopan unionin verkkosivuston tiedossa olevat puutteet:

 1. Videotekstitykset: Joissakin videoissamme ei ole tekstitystä. Pyrimme jatkuvasti lisäämään niitä yhä useampiin videoihin.
 2. Videontoisto – saavutettavuus näppäimistöä käyttämällä: Olemme tietoisia joistakin ongelmista, jotka liittyvät videosoittimen saavutettavuuteen näppäimistöä käyttämällä (kun tekstityskieltä valitaan valikosta, nuolinäppäinten avulla ei pääse liikkumaan kielestä toiseen, vaan siirtyminen onnistuu vain tab-näppäimen avulla).
 3. Interaktiiviset kartat: Interaktiiviset kartat eivät ole näkövammaisten eivätkä näppäimistön avulla navigoivien käyttäjien saatavilla. Pyrimme ratkaisemaan tämän ongelman vuoden 2024 aikana.
 4. Otsikkohierarkkia: Jotkin otsikot eivät noudata johdonmukaista otsikkohierarkkiaa, mikä voi aiheuttaa ongelmia näytönlukijoiden käyttäjille. Pyrimme ratkaisemaan tämän ongelman vuoden 2024 aikana.
 5. Liukusäätimellä toimiva captcha-varmennus: On tärkeää huomata, että liukusäätimellä toimiva captcha-varmennusmenetelmä ei ole kuurosokeiden käyttäjien käytettävissä.