Siirry pääsisältöön

Matkustaminen EU:ssa

Oikeutesi ja EU:n säännöt

EU-maiden kansalaisilla on oikeus liikkua vapaasti. Tämä tarkoittaa, että EU-kansalaisella on oikeus matkustaa toiseen EU-maahan sekä työskennellä ja asua toisessa EU-maassa. Schengen-maiden kansalaiset voivat myös matkustaa muihin Schengen-maihin vapaasti ilman rajatarkastuksia. Suurin osa EU-maista kuuluu Schengen-alueeseen.

EU-kansalaiset hyötyvät myös lento-, juna-, linja-auto- ja laivamatkustajien oikeuksista, jotka koskevat matkustamista EU:hun, EU:sta tai EU:n sisällä. Voit matkustaa EU:ssa lemmikkien ja muiden eläinten kanssa, kunhan noudatat asiaankuuluvia sääntöjä (lemmikkieläinpassit). Alkoholin, tupakkatuotteiden ja käteisen rahan viemistä toiseen EU-maahan on rajoitettu. Kukin EU-maa voi asettaa omat rajansa tai rajoituksensa, jotka on hyvä tarkistaa ennen matkustamista.

Matkustaminen EU:hun tai EU:n sisällä Alla olevista linkeistä saat tietoa tarvittavista asiakirjoista.

EU:ssa tarvittavat matkustusasiakirjat

Tietoa siitä, mitä asiakirjoja EU-kansalaiset, perheenjäsenet (muut kuin EU-kansalaiset), muut kuin EU-kansalaiset ja lapset tarvitsevat tullessaan EU:hun tai matkustaessaan EU:n alueella. Tietoa siitä, mitä voit tehdä, jos passisi katoaa tai vanhentuu matkustaessasi EU:ssa.

Aitojen henkilö- ja matkustusasiakirjojen julkinen online-hakemisto (PRADO)

Katso mitkä ovat EU-maiden sekä Islannin, Norjan ja Sveitsin sallitut matkustusasiakirjat ja henkilötodistukset.

Schengen – matkustusalue, jossa ei tarvita henkilötodistusta

Perustietoa

Schengen-alue on 27 Schengen-maan muodostama matkustusalue, jossa ei ole sisärajoja. Sen ansiosta EU-kansalaiset ja monet EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset voivat matkustaa vapaasti ilman rajatarkastuksia. Alue on kasvanut vaiheittain vuodesta 1985 lähtien, ja nyt siihen kuuluvat lähes kaikki EU-maat sekä muutama EU:n ulkopuolinen maa (Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi). Se takaa vapaan liikkuvuuden yli 400 miljoonalle EU-kansalaiselle.

Jokainen henkilö kansalaisuuteen katsomatta voi matkustaa Schengen-maiden välillä ilman rajoilla tehtäviä tarkastuksia. Kansalliset viranomaiset voivat kuitenkin suorittaa poliisitarkastuksia Schengen-maiden välisillä rajoilla tai raja-alueilla.

Alueen maat ovat Schengenin säännöstön mukaisesti tiukentaneet rajavalvontaa yhteisillä ulkorajoillaan alueen asukkaiden ja muiden siellä liikkuvien turvallisuuden varmistamiseksi.

Katso kaikki Schengen-maat

Yhteinen viisumipolitiikka

Yhteisen viisumipolitiikan ansiosta EU:n ulkopuolelta tulevat vierailijat voivat kulkea Schengen-alueen kautta tai oleskella siellä lyhyitä aikoja. Jonkin Schengen-maan lyhytaikaista oleskelua varten myöntämä viisumi oikeuttaa tavallisesti matkustamaan kaikissa Schengen-maissa enintään 90 päivän ajan minä tahansa 180 päivän ajanjakson aikana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos henkilö on saanut luvan tulla johonkin Schengen-maahan, hän voi matkustaa mihin tahansa muuhun Schengen-maahan joutumatta esittämään matkustusasiakirjojaan uudestaan.

Alla olevista linkeistä saat lisää tietoa EU:ssa matkustamiseen liittyvistä oikeuksista.

Sallitut ja kielletyt tuotteet

Tietoa siitä, mitä saat kuljettaa mukana, kun matkustat EU:ssa. Tietoa mm. lemmikkieläimistä, elintarvikkeista, alkoholista, tupakkatuotteista ja käteisestä rahasta. Tietoa matkatavararajoituksista, joita sinun on noudatettava, kun matkustat EU:ssa sijaitsevalta lentoasemalta, sekä luettelo euroa käyttävistä maista.

Lentomatkustajan oikeudet

Tietoa siitä, missä ja milloin EU:n lentomatkustajien oikeuksia sovelletaan ja miten voit tehdä valituksen. Tietoa siitä, keneen voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua tai neuvoja valituksen tekemisessä tai korvausten hakemisessa.

Vammaisille tai liikuntarajoitteisille matkustajille annettava apu

Tietoa vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksista EU:ssa. Katso, onko sinulla oikeus EU:n vammaisten pysäköintilupaan.

Lisätietoja