Skip to main content

Matkustaminen EU:ssa

EU-kansalaisen oikeudet ja EU:n säännöt

EU-maiden kansalaisilla on oikeus liikkua vapaasti EU:n sisällä. Tämä tarkoittaa, että heillä on oikeus matkustaa toiseen EU-maahan sekä työskennellä ja asua toisessa EU-maassa. Useimmat EU-maat kuuluvat Schengen-alueeseen, ja näiden Schengen-maiden kansalaiset voivat matkustaa muihin Schengen-maihin vapaasti ilman rajatarkastuksia.

EU-kansalaisiin sovelletaan myös yhtenäisiä lento-, juna-, linja-auto- ja laivamatkustajien oikeuksia, jotka koskevat matkustamista EU:hun, EU:sta tai EU:n sisällä. Voit matkustaa EU:ssa lemmikkieläinten kanssa, kunhan noudatat sääntöjä (lemmikkieläinpassi). Alkoholin, tupakkatuotteiden ja käteisen rahan viemistä toiseen EU-maahan on rajoitettu. Kukin EU-maa voi asettaa omat rajansa tai rajoituksensa, jotka on hyvä tarkistaa ennen matkustamista.

Jos aiot matkustaa EU:hun tai EU:n sisällä, selvitä seuraavista linkeistä, mitä asiakirjoja tarvitset.

EU:ssa tarvittavat matkustusasiakirjat

Asiakirjat, jotka EU-kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä ja lapsensa sekä EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset tarvitsevat tullessaan EU:hun tai matkustaessaan EU:n alueella. Mitä tehdä, jos passi katoaa tai vanhentuu matkalla EU:ssa.

Aitojen henkilö- ja matkustusasiakirjojen online-hakemisto (PRADO)

EU-maiden sekä Norjan, Islannin ja Sveitsin virallisten matkustusasiakirjojen ja henkilötodistusten mallit.

Schengen – matkustusalue ilman rajatarkastuksia

Perustietoa

Schengen-alue on 26 Schengen-maan muodostama matkustusalue, jossa ei ole rajamuodollisuuksia maiden välisillä rajoilla. Tällä alueella EU-kansalaiset ja monet EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset voivat matkustaa vapaasti ilman rajatarkastuksia. Alue perustettiin vuonna 1985, ja nyt siihen kuuluvat jo lähes kaikki EU-maat sekä muutama EU:n ulkopuolinen maa (Norja, Islanti, Liechtenstein ja Sveitsi). Alueella yli 400 miljoonaa EU-kansalaista voi liikkua vapaasti maasta toiseen.

Jokainen henkilö kansalaisuuteen katsomatta voi matkustaa Schengen-maiden välillä ilman rajoilla tehtäviä tarkastuksia. Kansalliset viranomaiset voivat kuitenkin suorittaa poliisitarkastuksia Schengen-maiden välisillä rajoilla tai raja-alueilla.

Alueen maat ovat Schengenin säännöstön mukaisesti tiukentaneet rajavalvontaa yhteisillä ulkorajoillaan alueen asukkaiden ja muiden siellä liikkuvien turvallisuuden varmistamiseksi.

Schengen-alueen maat

Yhteinen viisumipolitiikka

Yhteisen viisumipolitiikan ansiosta EU:n ulkopuolelta tulevat voivat kulkea Schengen-alueen kautta tai oleskella siellä lyhyitä aikoja. Jonkin Schengen-maan lyhytaikaista oleskelua varten myöntämä viisumi oikeuttaa tavallisesti matkustamaan kaikissa Schengen-maissa enintään 90 päivän ajan 180 päivän ajanjakson aikana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos henkilö on saanut luvan tulla johonkin Schengen-maahan, hän voi matkustaa mihin tahansa muuhun Schengen-maahan joutumatta esittämään matkustusasiakirjojaan uudestaan.

Seuraavista linkeistä saat lisää tietoa EU:ssa matkustavan oikeuksista.

Sallitut ja kielletyt tuotteet

Mitä saat kuljettaa mukanasi, kun matkustat EU:ssa: lemmikkieläimet, elintarvikkeet, alkoholi, tupakkatuotteet, käteinen raha yms. Matkatavararajoitukset EU:ssa sijaitsevalta lentoasemalta lähteville. Euroa käyttävät maat.

Lentomatkustajan oikeudet

Missä ja milloin EU:n lentomatkustajien oikeuksia sovelletaan ja miten voit tehdä valituksen. Mihin voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua valituksen teossa tai korvausten haussa.

Vammaisille ja liikuntarajoitteisille matkustajille annettava apu

Vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeudet EU:ssa. EU:n vammaisten pysäköintilupa.

Lisätietoja