Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξίδια στην ΕΕ

Τα δικαιώματά σας και οι κανόνες της ΕΕ

Ως υπήκοος της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούστε να ταξιδεύετε, να εργάζεστε και να ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Αν είστε πολίτης χώρας Σένγκεν —που είναι και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ— μπορείτε επίσης να ταξιδεύετε σε άλλες χώρες Σένγκεν χωρίς να υποβάλλεστε σε συνοριακούς ελέγχους.

Ως υπήκοος της ΕΕ, μπορείτε επίσης να επωφελείστε από τα δικαιώματα των επιβατών σε ολόκληρη την ΕΕ για ταξίδια προς, από ή εντός της ΕΕ με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο/πούλμαν ή πλοίο. Μπορείτε να ταξιδεύετε στην ΕΕ έχοντας μαζί σας ζώα συντροφιάς και άλλα ζώα, εφόσον τηρείτε τους κανόνες (διαβατήρια ζώων συντροφιάς). Η ΕΕ έχει θέσει όρια για τη μεταφορά οινοπνευματωδών ποτών, καπνού ή μετρητών σε άλλη χώρα της ΕΕ. Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να θέτει τα δικά της όρια ή περιορισμούς, γι’ αυτό φροντίστε να ενημερώνεστε πριν από την αναχώρησή σας.

Ταξιδεύετε προς την ΕΕ ή στο εσωτερικό της; Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε ποια έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Τι έγγραφα χρειάζεστε για να ταξιδέψετε στην ΕΕ

Πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται οι υπήκοοι της ΕΕ, τα μέλη της οικογένειάς τους που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, τα παιδιά και άλλοι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ όταν εισέρχονται στην ΕΕ ή ταξιδεύουν στο εσωτερικό της. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε εάν χάσετε το διαβατήριό σας ή εάν αυτό λήξει όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ.

Επιγραμμικό δημόσιο μητρώο γνήσιων εγγράφων ταυτότητας και ταξιδίου (PRADO)

Δείτε τα εγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα έγγραφα ταυτότητας που εκδίδονται από τις χώρες της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Σένγκεν – Ταξιδιωτική ζώνη χωρίς έγγραφα ταυτότητας

Περί τίνος πρόκειται;

Ο χώρος Σένγκεν είναι μια ζώνη χωρίς σύνορα για ταξίδια μεταξύ των 29 χωρών Σένγκεν. Παρέχει τη δυνατότητα σε υπηκόους της ΕΕ και σε πολλούς υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Από το 1985, εξακολουθεί να μεγαλώνει και σήμερα καλύπτει σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ και ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ (Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία). Εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια υπηκόους της ΕΕ.

Κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, μπορεί να ταξιδεύει μεταξύ των χωρών Σένγκεν χωρίς να υποβάλλεται σε συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές μπορούν να διενεργούν αστυνομικούς ελέγχους στα σύνορα μεταξύ των χωρών αυτών και στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι χώρες Σένγκεν έχουν καταργήσει τα εσωτερικά τους σύνορα, έχουν όμως παράλληλα θεσπίσει αυστηρότερους ελέγχους στα κοινά εξωτερικά τους σύνορα με βάση τους κανόνες Σένγκεν, με στόχο την ασφάλεια των ατόμων που ζουν ή ταξιδεύουν εντός του χώρου Σένγκεν.

Δείτε όλες τις χώρες Σένγκεν

Κοινή πολιτική θεωρήσεων (βίζας)

Η κοινή πολιτική θεωρήσεων παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες εκτός ΕΕ να πραγματοποιούν διέλευση ή βραχεία διαμονή στον χώρο Σένγκεν. Η θεώρηση βραχείας διαμονής που εκδίδει μία από τις χώρες Σένγκεν τους παρέχει γενικά το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες Σένγκεν για διάστημα έως 90 ημερών εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν σας επιτραπεί να εισέλθετε σε μια χώρα Σένγκεν, μπορείτε να ταξιδέψετε σε οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες Σένγκεν χωρίς να χρειάζεται να επιδείξετε ξανά το ταξιδιωτικό σας έγγραφο.

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ.

Τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας;

Πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ζώων συντροφιάς, των τροφίμων, των οινοπνευματωδών ποτών, του καπνού και των μετρητών. Δείτε τους περιορισμούς στις αποσκευές όταν ταξιδεύετε από αερολιμένα της ΕΕ και ποιες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το ευρώ.

Δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών

Πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο εφαρμογής των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στην ΕΕ, καθώς και με τον τρόπο υποβολής καταγγελίας. Μάθετε με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε αν χρειάζεστε βοήθεια ή συμβουλές σχετικά με την καταγγελία σας.

Παροχή βοήθειας προς επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα

Πληροφορίες για τα δικαιώματά σας σε περίπτωση που είστε άτομο με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα και ταξιδεύετε στην ΕΕ. Δείτε αν δικαιούστε άδεια στάθμευσης της ΕΕ για άτομα με αναπηρία.

Περισσότερες πληροφορίες