Preskoči na glavno vsebino

Potovanje znotraj EU

Vaše pravice in pravila EU

Kot državljan ali državljanka EU imate pravico do prostega gibanja. To pomeni, da imate pravico, da potujete v drugo državo EU ter v njej delate in prebivate. Če ste državljan ali državljanka schengenske države – med njimi je večina držav EU –, lahko potujete tudi v druge schengenske države brez mejnih kontrol.

Kot državljan ali državljanka EU lahko poleg tega po vsej EU uveljavljate pravice potnikov za potovanja v EU, iz nje ali znotraj nje z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo. V EU lahko potujete s hišnimi ljubljenčki in drugimi živalmi, če izpolnjujete pravila (potni listi za hišne živali). EU omejuje količino alkohola, tobačnih izdelkov in gotovine, ki jo lahko prinesete s seboj v drugo državo EU. Vsaka država EU lahko določi svoje omejitve, zato jih preverite pred odhodom.

Potujete v EU ali znotraj nje? Če želite preveriti, katere dokumente potrebujete, sledite spodnjim povezavam.

Dokumenti, ki jih potrebujete za potovanje v EU

Informacije o potnih listinah, ki jih potrebujejo državljani in državljanke EU, družinski člani brez državljanstva EU, državljani in državljanke tretjih držav in otroci pri vstopu v EU ali pri potovanju po njej. Pozanimajte se, kaj storiti, če med potovanjem po EU izgubite potni list ali če ta preneha veljati.

Javni register pravih osebnih dokumentov in potnih listin na spletu (PRADO)

Oglejte si odobrene potne listine in osebne dokumente, ki so jih izdale države EU ter Islandija, Norveška in Švica.

Schengensko območje – potovalno območje brez osebne izkaznice ali potnega lista

Opredelitev

Schengensko območje je območje potovanj brez meja med 29 schengenskimi državami. Državljanom in državljankam EU in številnim državljanom in državljankam tretjih držav omogoča, da prosto potujejo brez mejnih kontrol. Širi se od leta 1985 in zdaj zajema skoraj vse države EU in nekaj držav, ki niso članice EU (Lihtenštajn, Norveška, Islandija, Švica). Zagotavlja prosto gibanje več kot 400 milijonom državljanov in državljank EU.

Vsakdo, ne glede na državljanstvo, lahko potuje med schengenskimi državami, ne da bi opravil mejno kontrolo. Nacionalni organi lahko kljub temu izvajajo policijski nadzor na mejah med temi državami in na obmejnih območjih.

Schengenske države so po odpravi svojih notranjih meja poostrile tudi nadzor na skupnih zunanjih mejah na podlagi schengenskih pravil, da bi zagotovile varnost tistih, ki živijo ali potujejo v schengenskem območju.

Oglejte si vse schengenske države

Skupna vizumska politika

Skupna vizumska politika obiskovalcem, ki niso iz EU, omogoča tranzit ali kratkoročno bivanje v schengenskem območju. Vizum za kratkoročno bivanje, ki ga izda ena od schengenskih držav, jim običajno daje pravico do potovanja skozi vse schengenske države za največ 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju.

V praksi to pomeni, da lahko z dovoljenjem za vstop v eno od schengenskih držav potujete v katero koli drugo državo schengenskega območja, ne da bi vam bilo treba ponovno pokazati svojo potno listino.

Več informacij o svojih pravicah pri potovanju po EU boste našli na spodnjih povezavah.

Kaj lahko vzamete s seboj

Informacije o tem, kaj lahko vzamete s seboj med potovanjem po EU, vključno s hišnimi živalmi, hrano, alkoholom, tobačnimi izdelki in gotovino. Pozanimajte se o omejitvah v zvezi s prtljago pri letenju z letališča v EU in o tem, katere države članice EU uporabljajo evro.

Pravice letalskih potnikov

Informacije o tem, kje in kdaj veljajo pravice letalskih potnikov v EU, ter o tem, kako vložiti pritožbo. Pozanimajte se, na koga se lahko obrnete, če potrebujete pomoč ali nasvet v zvezi s svojim zahtevkom.

Pomoč invalidnim potnikom in potnikom z zmanjšano mobilnostjo

Informacije o pravicah pri potovanju v EU, ki jih imate kot invalidna oseba ali oseba z zmanjšano mobilnostjo. Preverite, ali ste upravičeni do parkirnega dovoljenja EU za invalide.

Več informacij