Preskoči na glavno vsebino

Življenje v Evropski uniji

Pravice državljanov in njihovo uveljavljanje

Državljanstvo EU se samodejno podeli vsakomur, ki ima državljanstvo ene od držav EU. Nekatere pravice in ugodnosti izhajajo iz nacionalne zakonodaje, zato se lahko med posameznimi državami razlikujejo. Druge pravice izhajajo iz prava EU in so zato enake v vseh državah EU. Te pravice EU so del našega vsakdana – od nakupovanja in vožnje do zdravstvene oskrbe in vprašanj v zvezi z družino/odnosi.

Kot državljan oziroma državljanka EU imate pravico prebivati in se preseliti v katero koli državo EU, ne da bi bili pri tem diskriminirani zaradi svojega državljanstva. Deležni ste lahko tudi boljšega varstva potrošnikov kot v domači državi in če izpolnjujete določene zahteve, lahko dostopate do zdravstvenega varstva kjer koli v EU.

V Pogodbi o delovanju Evropske unije (člen 18) in Listini EU o temeljnih pravicah (Poglavje V) so navedene vaše pravice iz državljanstva EU.

Za več informacij o vaših pravicah, ki jih imate kot državljan EU, ki živi v EU, kliknite na spodnje povezave in preberite, kaj storiti, če so bile te pravice kršene.

Pravica do prebivanja v EU

Informacije o vaših pravicah do prebivanja v drugi državi EU, pravicah vaših družinskih članov, ki načrtujejo, da bi se vam pridružili, in o potrebnih dokumentih, če se vi in/ali vaša družina preselite v drugo državo EU.

Zdravstveno varstvo po vsej EU

Informacije o vaših pravicah do načrtovanega ali nenačrtovanega zdravljenja v drugi državi EU, dokumentih, ki jih boste potrebovali, pravilih za povračilo stroškov ter o tem, kako kupiti zdravila v drugi državi EU in zahtevati povračilo stroškov.

Pravice in potrošnikov in povračila

Informacije o vaših pravicah in pravilih glede nakupov blaga in storitev v EU. Tudi o tem, kako zahtevati povračila in reševati spore.

Družinsko pravo v drugih državah EU

Informacije o vaših pravicah ter pravila in načela EU o vseh vidikih vprašanj v zvezi z družino/odnosi. To vključuje posvojitev in ugrabitev otrok, poroko, razvezo, preživninske obveznosti do otrok ter načrtovanje/urejanje čezmejnega dedovanja. Tu so tudi nasveti o tem, kako pridobiti javne listine, sprejete v drugi državi EU.

Avtomobili in vozniška dovoljenja

Informacije o vaših pravicah in pravilih EU o avtomobilih – od nakupa ali prodaje avtomobila do pridobitve ali zamenjave vozniškega dovoljenja. Na voljo so tudi nasveti o potrebnih dokumentih in formalnostih, ki jih morate upoštevati za uporabo vašega vozila.