Skip to main content

Življenje, delo, študij

Življenje v EU

Pravice, ki jih imate kot državljan oziroma državljanka EU, ki živi v EU: od prebivališča do zdravstvenega varstva, nakupovanja in poroke – življenje v tujini še nikoli ni bilo lažje.

Potovanje znotraj EU

Potujete v EU ali schengenske države? Več o tem, kaj lahko vzamete na letalo, katera pravila veljajo za letalski prevoz in katere dokumente potrebujete

Udeležba, sodelovanje, glasovanje

Povejte svoje mnenje ter sodelujte pri oblikovanju in izboljšanju Evropske unije: podrobnosti o kandidaturi na volitvah, vložitvi peticije in udeležbi na dialogu z državljani.

Priseljevanje v EU

Ali se želite zakonito preseliti v EU? Seznanite se s svojimi pravicami v EU in preverite, ali ste upravičeni do uporabe pravil EU o priseljevanju.

Delo v EU

Spoznajte svoje pravice, ki jih imate kot državljan ali državljanka EU, ki dela v drugi državi EU, od obdavčitve in prejemkov do iskanja zaposlitve in upokojitve.

Poslovanje v EU

Več o tem, kaj je potrebno za poslovanje v EU, vključno s pravili in postopki ter podporo, ki je na voljo malim podjetjem

Uvoz in izvoz

Informacije o trgovinskih pravilih in postopkih za uvoz in izvoz blaga in storitev v EU in iz nje.

Financiranje, nepovratna sredstva, subvencije

Katere so različne vrste financiranja EU? Kako se z njimi upravlja? Kdo je upravičen do financiranja, nepovratnih sredstev ali subvencij?

Javna naročila

Kako EU uporablja javna naročila, pravila in postopke, ki urejajo njihovo uporabo, ter informacije o razpisih za zbiranje ponudb

Študij in usposabljanje v EU

Spoznajte, kako vam lahko programi EU pomagajo pri študiju, usposabljanju, delu ali prostovoljstvu v drugi državi EU

Možnosti zaposlitve in pripravništva v institucijah EU

Na kratko – poklicne poti in vrste pogodb v institucijah EU ter način prijave.