Skip to main content

Viața, munca și studiile

Viața în UE

Aflați ce drepturi aveți în calitate de cetățean european care locuiește în UE: de la reședință și asistență medicală, până la cumpărături și căsătorie, viața în străinătate nu a fost niciodată mai ușoară.

Călătoriile în UE

Călătoriți în UE sau în țări din spațiul Schengen? Aflați ce produse puteți transporta, ce norme se aplică pentru călătoriile cu avionul și de ce documente aveți nevoie

Participă, interacționează, votează

Exprimați-vă părerea și participați la modelarea și îmbunătățirea Uniunii Europene: aflați cum să candidați la alegeri, să inițiați o petiție și să participați la un dialog cu cetățenii.

Imigrarea în UE

Doriți să vă stabiliți în UE în mod legal? Aflați ce drepturi aveți în UE și dacă îndepliniți condițiile pentru a beneficia de normele europene în materie de imigrație.

Munca în UE

Aflați ce drepturi aveți în calitate de cetățean european care lucrează în altă țară din UE – de la impozitare și prestații până la căutarea unui loc de muncă și pensionare.

Activitățile economice în UE

Aflați de ce este nevoie pentru a desfășura o activitate economică în UE, inclusiv informații despre norme, proceduri și sprijinul de care beneficiază întreprinderile mici

Import și export

Descoperiți normele și procedurile comerciale pentru importul și exportul de bunuri și servicii în și din UE

Finanțare, granturi, subvenții

Care sunt diferitele tipuri de finanțare oferite de UE? Cum sunt gestionate? Și cine este eligibil pentru finanțare, granturi sau subvenții?

Achiziții publice

Aflați cum utilizează UE contractele de achiziții publice, ce norme și proceduri reglementează utilizarea acestora și ce implică procedurile de ofertare

Studii și formare în UE

Aflați cum vă pot ajuta programele UE să studiați, să urmați cursuri de formare, să lucrați sau să faceți voluntariat în altă țară din Uniune

Oferte de muncă și stagii în instituțiile UE

Pe scurt, despre oportunitățile de carieră, diferitele tipurile de contracte în instituțiile UE și procedurile de recrutare.