Direct la conținutul principal

Finanțare, granturi și subvenții din partea Uniunii Europene

Ce tipuri de finanțare sunt disponibile?

UE oferă finanțare pentru o serie de proiecte și programe. Se aplică norme severe pentru a asigura un control strict asupra modului în care sunt utilizate fondurile și pentru a garanta că banii sunt cheltuiți într-un mod transparent și responsabil.

UE oferă finanțare sub mai multe forme:

  • granturi – de obicei, persoanele solicită granturi prin prezentarea de idei pentru proiecte în urma unei „cereri de propuneri”
  • subvenții gestionate de autoritățile naționale sau regionale
  • împrumuturi, garanții și participare la capital, ca forme de sprijin financiar pentru acțiuni legate de politicile și programele UE
  • împrumuturi acordate statelor membre ale UE și țărilor din afara UE
  • premii acordate câștigătorilor concursurilor organizate în cadrul programului Orizont Europa.

Gestionarea fondurilor UE

Programele finanțate din bugetul UE pot fi gestionate în trei moduri diferite:

  • gestiune directă: fondurile UE sunt gestionate direct de Comisia Europeană
  • gestiune partajată: fondurile sunt gestionate în comun de către Comisia Europeană și de către autoritățile naționale
  • gestiune indirectă: finanțarea este gestionată de organizații partenere sau de alte autorități din interiorul sau din afara UE

Gestiune directă

Gestionarea directă a fondurilor UE = Comisia Europeană este direct responsabilă pentru toate etapele implementării unui program. Comisia:

  • lansează cererile de propuneri
  • evaluează propunerile depuse
  • semnează acordurile de grant
  • monitorizează implementarea proiectelor
  • evaluează rezultatele
  • efectuează plățile

Pentru a beneficia de acest tip de finanțare, trebuie să răspundeți la o cerere de propuneri.

A se vedea cererile de propuneri derulate sub gestiune directă publicate pe Portalul de finanțare și licitații (SEDIA).

Există mecanisme speciale pentru fonduri în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, care urmăresc să sprijine transformarea verde și digitală a țărilor UE în urma pandemiei de COVID-19, ca parte a instrumentului de redresare NextGenerationEU. Guvernele UE elaborează planuri naționale de redresare și reziliență în consultare cu Comisia Europeană și primesc plăți după ce au îndeplinit obiectivele prezentate în plan. 

Gestiune partajată

Gestionarea partajată a fondurilor UE înseamnă că responsabilitatea pentru desfășurarea unui anumit program este partajată între Comisia Europeană și autoritățile naționale din țările UE. Aproximativ 70 % din programele UE sunt derulate în acest mod.

Administrațiile naționale, regionale și locale din țările UE aleg proiectele care vor fi finanțate și sunt responsabile de gestionarea curentă a acestora. Comisia colaborează cu țările UE pentru a se asigura că proiectele sunt finalizate cu succes și că banii sunt cheltuiți în mod corespunzător.

Politica de coeziune și agricultura sunt principalele domenii în care se utilizează gestiunea partajată, în principal prin intermediul următoarelor fonduri:

Site-uri naționale („portaluri unice”) pentru fondurile cu gestiune partajată

Autorități regionale și naționale de finanțare

Gestiune indirectă

Gestiunea indirectă a finanțării UE înseamnă că programele de finanțare sunt puse în aplicare parțial sau integral de părți terțe, cum ar fi autoritățile naționale sau organizațiile internaționale. Finanțarea ia forma subvențiilor pe care le solicitați la nivel național.

Cea mai mare parte a bugetului UE pentru ajutorul umanitar și dezvoltarea internațională este executată sub gestiune indirectă.

Programele cu gestiune indirectă reprezintă aproximativ 10 % din bugetul total al UE.

Pentru informații despre unde se poate solicita acest tip de finanțare, a se vedea Procesul de depunere a cererilor – gestiune indirectă