Direct la conținutul principal

Munca în Uniunea Europeană

Drepturile dumneavoastră UE

În calitate de cetățean european care lucrează în Uniunea Europeană, beneficiați de anumite drepturi în temeiul legislației UE. De exemplu:

  • nu aveți nevoie de permis de muncă pentru a lucra într-o țară din UE, indiferent dacă lucrați pentru un angajator sau ca independent
  • dacă îndepliniți anumite condiții, puteți locui în țara în care lucrați
  • dacă lucrați în străinătate, beneficiați, de asemenea, de aceleași drepturi ca și cetățenii țării respective (în materie de remunerație, sănătate și siguranță, securitate socială și avantaje fiscale și reintegrare în cazul unei concedieri nejustificate).

Securitate socială și impozite

Drepturile și normele privind impozitele și prestațiile decurg din legislația națională a țării din UE în care lucrați. Acest lucru este valabil pentru prestațiile de boală, maternitate/paternitate, pensii, șomaj și alocațiile pentru copii.

Cu toate acestea, există norme și principii la nivelul UE care se aplică anumitor aspecte legate de prestații și impozite. Așadar, înainte de a vă angaja la noul loc de muncă, verificați ce drepturi aveți.

Găsirea unui loc de muncă

Există o serie de organizații înființate de UE pentru a ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să își găsească un post în orice țară din UE. Acestea pot să vă ajute să vă creați un CV european (CV-ul Europass)și să vă pună în contact cu potențiali angajatori.

Pentru a lucra în altă țară din UE, este posibil ca autoritățile din țara respectivă să aibă nevoie de recunoașterea oficială a calificărilor dumneavoastră profesionale. Consultați baza de date a UE privind calificările profesionale pentru a verifica dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră.

Fie că doriți să căutați un loc de muncă sau să vă pensionați, accesați linkurile de mai jos pentru a afla mai multe despre drepturile dumneavoastră și despre normele UE privind munca/pensionarea în UE.

Munca în alte țări din UE

Informații despre drepturile dumneavoastră în UE, inclusiv despre permisele de muncă și egalitatea de tratament. Sunt disponibile, de asemenea, sfaturi pentru cetățenii UE detașați temporar în altă țară din Uniune, precum și pentru resortisanții din țări terțe și funcționarii publici care lucrează în UE.

Calificări profesionale

Informații despre cum puteți obține recunoașterea calificărilor în altă țară din UE, fie permanent, fie pentru o perioadă mai scurtă. Consultați baza de date a UE privind calificările și aflați de ce documente ați putea avea nevoie.

Baza europeană de date a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

Această bază de date gestionată de EURES pune în relație persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii din Europa. De asemenea, oferă informații privind condițiile de viață și de muncă în țările UE și asistență după recrutare, cum ar fi cursuri de formare lingvistică și de integrare.

Creați-vă CV-ul UE

Redactați-vă CV-ul perfect utilizând instrumentele EUROPASS pentru a le comunica în mod clar angajatorilor din toată Europa calificările și competențele dumneavoastră, în limba potrivită.

Prestațiile de asigurări sociale

Informații privind sistemele de securitate socială din UE. Aflați ce țară răspunde de asigurarea dumneavoastră cât timp lucrați în străinătate și cum sunt alocate indemnizațiile de șomaj și cele pentru copii. Consultați formularele standard necesare pentru a obține aceste prestații.

Dreptul la egalitate de tratament

Aflați cum vă protejează legislația UE împotriva discriminării pe motiv de gen, etnie, convingeri religioase sau handicap.

Pensionarea în altă țară din UE

Informații despre cum puteți solicita o pensie de stat dacă ați lucrat în străinătate într-una sau mai multe țări din UE. Aflați mai multe despre vârsta de pensionare și despre sistemele de pensii din fiecare țară, precum și despre eventualele drepturi la pensie suplimentară.

Impozite

Informații privind principiile de bază ale UE în materie de impozitare care li se aplică persoanelor care își petrec timpul în afara țării lor de origine, pe teritoriul UE. Aflați cum ar putea fi afectate impozitele pe venit pe care le datorați și care sunt eventualele riscuri de dublă impunere.