Direct la conținutul principal

Imigrarea în Uniunea Europeană

Drepturile dumneavoastră și normele UE

Dacă sunteți cetățean din afara UE și doriți să vă stabiliți într-o țară din UE pentru a lucra, pentru a studia sau pentru a vă alătura unui membru de familie, puteți beneficia de anumite drepturi în temeiul normelor UE în materie de imigrație. UE și țările UE au competențe partajate în acest domeniu, dar este la latitudinea fiecărei țări din UE să ia decizia finală cu privire la cererile individuale ale migranților. În domeniile în care nu au fost adoptate norme UE, țările membre pot stabili, de asemenea, condițiile de obținere a permisului de ședere și de muncă pe teritoriul lor.

Ar trebui să solicitați întotdeauna o viză sau un permis de ședere direct de la autoritățile din țara în care intenționați să vă stabiliți. Nu există nicio instituție a UE care să prelucreze cereri sau să elibereze vize/permise de ședere în numele statelor membre.

Sunt eligibil?

Normele comune ale UE în materie de imigrație și vize se aplică următoarelor persoane care doresc să se stabilească într-o țară a UE pentru o perioadă de peste 90 de zile:

  • lucrători înalt calificați
  • persoane transferate în cadrul aceleiași companii (resortisanții din țări terțe care au un contract de muncă într-o companie cu sediul în afara UE, cărora li se oferă un post într-o sucursală a organizației într-o țară din UE)
  • lucrători sezonieri
  • cercetători
  • studenți
  • stagiari și voluntari (există norme UE privind elevii și lucrătorii au pair, pe care țările UE pot decide să le aplice în legislația lor națională).

Dacă sunteți originar dintr-o țară din afara UE, dar aveți reședința legală într-o țară din UE, normele vă permit, de asemenea:

  • să aduceți cu dumneavoastră membri de familie
  • să deveniți rezident pe termen lung după 5 ani de ședere.

Aceste norme se aplică în toate țările UE, cu excepția Danemarcei și a Irlandei.

În ce categorie mă încadrez?

Informații privind categoriile de persoane care intră sub incidența normelor. Norme privind vizele, permisele de ședere și membrii de familie care vă însoțesc, pe categorii de persoane eligibile.

Doriți să imigrați în UE?

Informații despre regulile care se aplică dacă doriți să veniți în UE în scop profesional sau pentru studii pentru o perioadă de peste 90 de zile și despre cum vă puteți alătura familiei dumneavoastră. Aflați ce drepturi aveți și ce trebuie să faceți dacă doriți să vă mutați dintr-o țară a UE în alta.

Doriți să studiați în UE?

Informații despre sistemele naționale de învățământ superior, oportunitățile de finanțare și vizele și permisele de ședere pentru țările UE în cadrul proiectului Învățați în Europa. Informații practice pentru a vă ajuta să vă pregătiți să veniți la studii în UE.