Ugrás a fő tartalomra

Bevándorlás az Európai Unióba

Az Önt megillető jogok és az uniós szabályok

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, és azért szeretne az Unióba költözni, mert ott munkát szeretne vállalni, tanulmányokat szeretne folytatni vagy családtagjához szeretne csatlakozni, előfordulhat, hogy az uniós bevándorlási szabályok alapján bizonyos jogok megilletik Önt. Az EU és az uniós országok osztoznak a hatáskörökön ezen a területen, de az uniós országok maguk hozzák meg a végleges döntést az egyes bevándorlási kérelmek ügyében. Azokon a területeken, amelyekre nem vonatkoznak uniós szabályok, az uniós országok saját feltételeket szabhatnak a tartózkodási és munkavállalási engedélyek megszerzésére.

Önnek mindenképpen közvetlenül annak az uniós országnak a hatóságaitól kell vízumot vagy tartózkodási engedélyt kérnie, ahova költözni készül. Nincs olyan uniós intézmény, amely az egyes országok nevében kezelné a vízum- vagy tartózkodásiengedély-kérelmeket.

Ki élhet az uniós bevándorlási szabályok biztosította előnyökkel?

Az EU közös bevándorlási és vízumszabályai az alább felsorolt olyan személyekre vonatkoznak, akik 90 napnál hosszabb ideig szeretnének az uniós országok valamelyikében maradni:

  • magasan képzett munkavállalók;
  • vállalaton belül áthelyezett személyek (olyan nem uniós ország állampolgárságával rendelkező személyek, akik munkaviszonyban állnak egy, az Unió határain kívül letelepedett céggel, és akiknek felajánlanak egy pozíciót az adott cég valamely uniós országban működő fióktelepén);
  • idénymunkások;
  • kutatók;
  • hallgatók;
  • gyakornokok és önkéntesek (az EU elfogadott szabályokat a cserediákokra és az au-pairekre vonatkozóan, melyeket az uniós tagállamok, ha úgy döntenek, alkalmazhatnak a nemzeti jogukban).

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, de jogszerűen tartózkodik valamelyik uniós országban, a szabályok azt is lehetővé teszik, hogy:

  • családtagjait magával hozza;
  • 5 éves tartózkodás után huzamos tartózkodási engedélyt kapjon.

Ezek a szabályok Dánia és Írország kivételével valamennyi uniós országban alkalmazandók.

Milyen kategóriákba sorolhatók a bevándorlási szabályok kedvezményezettjei?

Itt a bevándorlási szabályok hatálya alá tartozó személyek kategóriáiról, valamint a vízumokra, a tartózkodási engedélyekre és csatlakozó családtagokra vonatkozó szabályokról lehet tájékozódni a jogosult személyek kategóriái szerint.

Szeretne bevándorolni az Európai Unióba?

Tájékozódjon arról, miként jöhet dolgozni vagy tanulni az EU-ba több mint 90 napra, illetve hogyan csatlakozhat családjához. Nézzen utána, milyen jogok illetik meg és mi a teendő, ha egyik uniós országból egy másikba szeretne költözni.

Tanulmányokat szeretne folytatni az Európai Unióban?

Tájékozódjon a nemzeti felsőoktatási rendszerekről, a tanulmányok finanszírozására rendelkezésre álló lehetőségekről, a vízummal és tartózkodási engedélyekkel kapcsolatos tudnivalókról a „Tanulj Európában” projektben részt vevő országok vonatkozásában. Ezen a weboldalon hasznos gyakorlati tudnivalókkal szolgálunk azoknak, akik tanulmányokat szeretnének folytatni az EU-ban.