Skip to main content

Európai uniós finanszírozás, vissza nem térítendő és egyéb támogatások

Melyek a finanszírozás típusai?

Az EU projektek és programok széles köréhez nyújt finanszírozást. Szigorú szabályok gondoskodnak arról, hogy a források felhasználását szoros ellenőrzés kísérje, továbbá hogy a források elköltése során érvényesüljön az átláthatóság és az elszámoltathatóság.

Az uniós finanszírozás többek között a következő formákban valósul meg:

  • támogatás – ezt a részben az EU által, részben más forrásokból nyújtott finanszírozást rendszerint nyilvános hirdetmény, úgynevezett pályázati felhívás előzi meg;
  • nemzeti és regionális hatóságok által kezelt támogatások;
  • kölcsönök, garanciák és tőkefinanszírozás formájában nyújtott pénzügyi segítség, mely az EU szakpolitikáinak és programjainak végrehajtását célozza;
  • a Horizont 2020 keretében indított versenypályázatok nyerteseinek járó díjak.

Az uniós pénzforrások kezelése

Közvetlen finanszírozás

Az ilyen típusú finanszírozást az EU kezeli, rendszerint az uniós szakpolitikák valamelyikéhez kapcsolódó egyedi projektekhez nyújtott támogatásokról van szó. Az ilyen típusú finanszírozás megszerzéséért pályázati felhívások keretében lehet pályázni.

A pályázás folyamata

A közvetlen uniós finanszírozás kedvezményezettjei az egyes országokban

Megosztott irányítás

Költségvetésének mintegy 80%-át az EU a nemzeti és regionális hatóságokkal partnerségben kezelt finanszírozásokra fordítja. A következő 5 fő alap szolgálja ezt a célt az európai strukturális és beruházási alapok keretében:

Közvetett finanszírozás

Ezeket a támogatásokat nem az EU, hanem nemzeti és regionális hatóságok kezelik. Ilyen, segélynek is nevezett finanszírozásért nemzeti szinten lehet pályázni.

Összes folyamatban lévő forrásszerzési lehetőség