Skip to main content

Életvitel, munka, tanulás

Élet az EU-ban

Ismerje meg, milyen jogok illetik meg Önt, ha valamelyik uniós ország állampolgáraként egy másik tagországban él: a tartózkodástól az egészségügyi ellátáson és a vásárláson keresztül a házasságig az uniós polgárság könnyebbségeket jelent az élet minden területén.

Utazás az EU-ban

Uniós vagy schengeni ország(ok)ba készül utazni? Információk arról, hogy mit vihet magával, milyen légi közlekedési szabályok alkalmazandók Önre és milyen dokumentumokra lesz szüksége

Részvétel, véleménycsere, szavazás

Vegyen részt Ön is az Európai Unió jövőjének alakításában: ezen az oldalon megtudhatja, hogyan indulhat jelöltként az európai parlamenti vagy helyhatósági választásokon, hogyan nyújthat be petíciót, és hogyan vehet részt civil párbeszédben.

Bevándorlás az Európai Unióba

Szeretne legálisan az Európai Unióba költözni? Nézzen utána, milyen jogok illetik meg Önt az Európai Unióban, hogy jogosult-e arra, hogy kihasználja az uniós bevándorlási szabályok előnyeit.

Munkavállalás az Európai Unióban

Ismerje meg, milyen jogok illetik meg Önt uniós polgárként, ha egy másik uniós országban dolgozik: hogyan kell adóznia, milyen juttatásokra jogosult, mi a helyzet, ha elveszíti az állását vagy ha nyugdíjba vonul.

Vállalkozói tevékenység az EU-ban

Ismerje meg, mire van szüksége ahhoz, hogy üzleti tevékenységet folytasson az EU-ban: szabályok, eljárások és a kisvállalkozások által igénybe vehető segítség.

Import és export

Nézzen utána, milyen szabályok és eljárások vonatkoznak az áruk és szolgáltatások behozatalára az EU-ba, illetve az uniós áruk, szolgáltatások kivitelére

Finanszírozás, vissza nem térítendő és egyéb támogatások

Melyek az uniós finanszírozás típusai? Hogyan történik a kezelésük? Ki jogosult finanszírozásra, vissza nem térítendő vagy egyéb támogatásra?

Közbeszerzési szerződések

Információk a közbeszerzési szerződésekről és az alkalmazásukra vonatkozó szabályokról és eljárásokról, valamint az ajánlati felhívásokról

Tanulás és képzés az EU-ban

Ismerje meg, hogyan segíthetnek az uniós programok Önnek, ha egy másik uniós országban kíván tanulmányokat folytatni, képzésben részt venni, illetve fizetett vagy önkéntes munkát végezni.

Álláslehetőségek és gyakornoki programok az EU intézményeinél

Dióhéjban: karrierlehetőségek és szerződéstípusok az uniós intézményekben, és a jelentkezés módja