Ugrás a fő tartalomra

Akadálymentesítési nyilatkozat

Ez a nyilatkozat a következő tartománynéven közzétett tartalomra vonatkozik: „https://european-union.europa.eu/index_hu”.

A nyilatkozat más, az említett tartomány altartományain közzétett tartalmakra és weboldalakra nem alkalmazandó. Ez utóbbi weboldalak és tartalmak saját akadálymentesítési nyilatkozattal rendelkeznek.

Ezt a honlapot az Európai Bizottság gondozza az Európai Unió valamennyi intézménye nevében, az Intézményközi Online Kommunikációs Bizottság (IOCC) felügyelete alatt. A honlapot úgy terveztük, hogy minél többen, köztük a fogyatékos felhasználók is hozzáférjenek a tartalmához.

A honlapon:

 • lehetőség van 200%-ig problémamentes nagyításra;
 • a honlap nagy része bejárható kizárólag billentyűzet használatával;
 • a honlap nagy része bejárható korszerű képernyőolvasó és beszédfelismerő szoftver használatával (számítógépen és mobileszközön egyaránt).

Ezt a weboldalt úgy terveztük, hogy megfeleljen a honlapokra és mobilalkalmazásokra vonatkozó EN 301 549 műszaki szabvány 3.2.1-es verziójának, amely szorosan követi a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1-es verziójának „AA” szintjét.

Megfelelőségi állapot

Ez a honlap részben megfelel az EN 301 549 műszaki szabvány 3.2.1-es verziójának, és a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1-es verziójában meghatározott „AA” szintnek. A témáról bővebben a „Nem akadálymentes tartalom” című részben lehet tájékozódni.

A weboldalt legutóbb 2021. szeptember 22-én teszteltük.

A nyilatkozat elkészítése

Ez a nyilatkozat 2022. július 8-án készült.

A nyilatkozat az érintett weboldalak reprezentatív mintájának felülvizsgálatán alapul, melyet (az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetsége által elismert) akadálymentesítési szakértő végzett, manuális és automatizált tesztelés kombinációját használva.

Visszajelzés

Az Európai Unió webhelyének akadálymentesítésével kapcsolatos visszajelzéseket örömmel fogadjuk. Ha akadálymentességi problémákba ütközik, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 • Telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11
 • Kapcsolatfelvételi űrlap: Írjon nekünk! (Kérjük, ne tüntessen fel az űrlapon érzékeny információkat, pl. személyes pénzügyi információkat, egészségével kapcsolatos információkat, illetve más érzékeny témával kapcsolatos adatokat.)

A Bizottság illetékes szervezeti egységéhez beérkezett visszajelzéseket igyekszünk 15 munkanapon belül megválaszolni.

Kompatibilitás böngészőkkel és támogató-segítő technológiákkal

Az Európai Unió webhelyét úgy terveztük, hogy kompatibilis legyen a következő támogató-segítő technológiákkal:

 • a Microsoft Edge, a Google Chrome, a Mozilla Firefox és az Apple Safari böngésző legfrissebb verziója, illetve
 • a JAWS, NVDA, VoiceOver és TalkBack legfrissebb változata.

Műszaki előírások

Az Európai Unió webhelyének akadálymentessége a következő, az Ön számítógépére telepített webböngészők és támogató technológiák vagy beépülő modulok egyedi kombinációjával együttműködő technológiák segítségével valósul meg:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Nem akadálymentes tartalom

Jóllehet igyekszünk minden megtenni azért, hogy az Európai Unió webhelye akadálymentes legyen, tisztában vagyunk azzal, hogy vannak még hiányosságok, melyek felszámolásán folyamatosan dolgozunk. Az alábbiakban bemutatjuk az ismert hiányosságokat és a lehetséges megoldásokat. Kérjük, ha olyan problémával szembesül, amely nem szerepel a felsorolásban, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Az Európai Unió webhelyének ismert hiányosságai:

 1. Videók feliratozása: Néhány kisfilmünkhöz nincs felirat. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. október végéig kiküszöböljük.
 2. Videolejátszóbillentyűzetes vezérlés: Tudatában vagyunk egyes, a videolejátszónk billentyűzetes vezérlésével kapcsolatos problémáknak (a menüben a tabulátorral lépkedve azt tapasztaljuk, hogy a bejárási sorrend nem logikus; amikor ki akarjuk választani a feliratozás nyelvét, csak a Tab billentyűvel lehet egyik nyelvről a másikra ugrani, a nyílbillentyűkkel nem). Ezeket a problémákat a tervek szerint 2023. június végéig kiküszöböljük.
 3. Interaktív térképek: Az interaktív térképek nem hozzáférhetőek a látássérültek és a webhelyen billentyűzettel navigáló felhasználók számára. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. szeptember végéig kiküszöböljük.
 4. Infografikák: A honlapunkon elheyezett infografikák némelyikéhez (például az európai uniós zászló szimbolikáját és történetét ismertető infografikához) nincs helyettesítő szöveg, vagy az nem elég kifejező a látássérültek számára. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. szeptember végéig kiküszöböljük.
 5. Térképek: A térképek tartalma nincs mindig kellően teljes helyettesítő szöveggel ellátva a látássérültek számára. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. szeptember végéig kiküszöböljük.
 6. Ábrák: Az ezen a webhelyen található grafikonok és ábrák nem teljesen akadálymentesek a képernyőolvasót igénybe vevő felhasználók számára, mivel nem tartozik hozzájuk megfelelő helyettesítő szöveg. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. szeptember végéig kiküszöböljük.