Direct la conținutul principal

Declarație privind accesibilitatea

Această declarație se aplică conținutului publicat pe domeniul: „https://european-union.europa.eu/index_ro

Nu se aplică altor conținuturi sau site-uri publicate pe subdomeniile sale. Aceste site-uri și conținutul lor vor avea propria declarație privind accesibilitatea.

Acest site este gestionat de Comisia Europeană în numele tuturor instituțiilor Uniunii Europene, sub supravegherea Comitetului interinstituțional pentru comunicare online (IOCC). Este conceput pentru a fi utilizat de un număr cât mai mare de persoane, inclusiv de persoanele cu handicap.

Toți utilizatorii ar trebui să poată:

 • să mărească textul cu până la 200 % fără probleme
 • să navigheze pe cea mai mare parte a site-ului utilizând doar tastatura
 • să navigheze pe cea mai mare parte a site-ului cu ajutorul cititoarelor moderne de ecran și al software-urilor de recunoaștere vocală (pe calculatorul sau telefonul lor)

Site-ul este conceput să respecte standardul tehnic EN 301 549 v.3.2.1 pentru site-uri și aplicații mobile. Acesta urmează îndeaproape nivelul „AA” al Orientărilor privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) - versiunea 2.1.

Nivel de conformitate

Acest site este parțial conform cu standardul tehnic EN 301 549 v.3.2.1 și cu Orientările privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) 2.1 nivelul AA. Pentru mai multe detalii, consultați secțiunea „Conținut inaccesibil”.

Site-ul a fost testat ultima dată pe 22.9.2021.

Pregătirea declarației

Această declarație a fost întocmită pe 8 iulie 2022.

Ea se bazează pe examinarea unui eșantion reprezentativ de pagini web de către un expert în materie de accesibilitate calificat de IAAP, utilizând o combinație de teste manuale și automate.

Observații

Vă invităm să ne spuneți care este opinia dumneavoastră cu privire la accesibilitatea site-ului oficial al Uniunii Europene. Vă rugăm să ne informați dacă întâmpinați obstacole în materie de accesibilitate:

 • Telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11
 • Formular de contact: Scrieți-ne (vă rugăm să nu includeți în formular date sensibile, respectiv informații care ar putea avea legătură cu situația dumneavoastră financiară, medicală sau cu orice alt subiect sensibil).

Încercăm să răspundem la observații în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii lor de către departamentul responsabil al Comisiei.

Compatibilitatea cu browserele și tehnologiile asistive

Site-ul oficial al Uniunii Europene este conceput astfel încât să fie compatibil cu următoarele tehnologii asistive standard:

 • cea mai recentă versiune a browserelor Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox și Apple Safari;
 • în combinație cu cele mai recente versiuni ale JAWS, NVDA, VoiceOver și TalkBack.

Specificații tehnice

Accesibilitatea site-ului oficial al Uniunii Europene se bazează pe următoarele tehnologii pentru a lucra cu combinația specifică de browser web și orice tehnologii sau plugin-uri de asistență instalate pe calculatorul dumneavoastră:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Conținut inaccesibil

În pofida tuturor eforturilor noastre de a asigura accesibilitatea site-ului oficial al Uniunii Europene, suntem conștienți de unele limitări, pe care dorim să le rectificăm. Mai jos este prezentată o descriere a limitărilor cunoscute și a soluțiilor potențiale. Vă rugăm să ne contactați dacă vă confruntați cu o problemă care nu este menționată mai jos.

Limitările cunoscute ale site-ului oficial al Uniunii Europene:

 1. Subtitrările videoclipurilor: Unele dintre videoclipurile noastre nu au subtitrări. Intenționăm să rezolvăm această problemă până la sfârșitul lunii octombrie 2023.
 2. Cititorul videoaccesibilitatea prin tastatură: Suntem conștienți de unele probleme legate de accesibilitatea pentru tastatură a cititorului nostru video (ordinea de navigare atunci când se apasă pe Tab pentru a trece de la o opțiune de meniu la alta nu este cea la care s-ar putea aștepta utilizatorul; la selectarea limbii de subtitrare din meniu, utilizatorul nu poate schimba limba cu săgețile de pe tastatură, ci doar cu tasta Tab). Intenționăm să rezolvăm aceste probleme până la sfârșitul lunii iunie 2023.
 3. Hărțile interactive: Hărțile interactive nu sunt accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere sau utilizatorilor care navighează doar cu tastatura. Intenționăm să rezolvăm această problemă până la sfârșitul lunii septembrie 2023.
 4. Infograficele: Unele infografice de pe site-ul nostru (cum ar fi cel privind simbolismul de pe drapelul UE) nu au texte alternative sau cele existente sunt insuficiente pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Intenționăm să rezolvăm această problemă până la sfârșitul lunii septembrie 2023.
 5. Hărțile: Unele conținuturi din hărți nu au text alternativ pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Intenționăm să rezolvăm această problemă până la sfârșitul lunii septembrie 2023.
 6. Diagrame: Graficele și diagramele de pe acest site nu sunt pe deplin accesibile utilizatorilor de cititoare de ecran, deoarece nu conțin texte alternaive adecvate. Intenționăm să rezolvăm această problemă până la sfârșitul lunii septembrie 2023.