Direct la conținutul principal

Viața în Uniunea Europeană

Ce drepturi aveți și cum le puteți utiliza

Cetățenia UE se acordă automat oricărei persoane care deține cetățenia unui stat membru al UE. Unele drepturi și beneficii derivă din legislația națională, iar acestea pot fi diferite de la o țară la alta. Alte drepturi derivă din legislația UE și, prin urmare, sunt aceleași în toate țările UE, acoperind aspecte care țin de viața de zi cu zi: de la cumpărături și condusul unui vehicul, la asistență medicală și chestiuni legate de familie/relațiile de familie.

În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul de a locui și de a circula liber pe teritoriul Uniunii, fără a face obiectul discriminării pe motive de naționalitate. În calitate de consumator, puteți beneficia de o protecție mai bună decât în țara de origine și, dacă îndepliniți anumite cerințe, puteți avea acces la asistență medicală oriunde în UE.

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 18) și Carta drepturilor fundamentale (capitolul V) precizează drepturile dumneavoastră legate de cetățenia UE.

Accesați linkurile de mai jos pentru mai multe informații cu privire la drepturile dumneavoastră în calitate de cetățean european care locuiește în UE și pentru a afla ce trebuie să faceți în cazul în care v-au fost încălcate drepturile.

Dreptul de ședere în UE

Informații despre dreptul de a locui în altă țară din UE, despre drepturile oricăruia din membrii familiei dumneavoastră de a vi se alătura și despre formalitățile administrative necesare în cazul în care dumneavoastră și/sau familia dumneavoastră vă stabiliți în altă țară din UE.

Asistența medicală în UE

Informații privind dreptul de a beneficia de un tratament medical planificat sau neplanificat în altă țară din UE, documentele de care veți avea nevoie, normele privind rambursarea, cumpărarea de medicamente în altă țară din UE și obținerea rambursării acestora.

Drepturile consumatorilor și rambursările

Informații despre drepturile dumneavoastră și normele privind achiziționarea de bunuri și servicii în UE. Cum puteți solicita o rambursare și cum se soluționează litigiile.

Dreptul familiei în alte țări din UE

Informații privind drepturile dumneavoastră și normele și principiile UE privind toate aspectele legate de familie/relații de familie: adopția și răpirea copiilor, căsătoria, divorțul, obligațiile de întreținere a copiilor și planificarea/gestionarea succesiunilor transfrontaliere. De asemenea, aici puteți găsi informații despre recunoașterea documentelor oficiale în alte țări din UE.

Autoturisme și permise de conducere

Informații despre drepturile dumneavoastră și normele UE privind autovehiculele: de la cumpărarea sau vânzarea unei mașini până la obținerea sau preschimbarea permisului de conducere. De asemenea, aici puteți găsi informații despre documentele necesare și formalitățile care trebuie urmate pentru a vă putea utiliza vehiculul.