Direct la conținutul principal

Sprijinul UE pentru Ucraina

Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська | rusă | русский

Pe 24 februarie 2022, forțele armate ruse au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. 

UE a reacționat rapid și decisiv la agresiunea Rusiei, adoptând măsuri restrictive care au consecințe masive și serioase pentru Rusia.

UE și-a intensificat sprijinul politic, umanitar, militar și financiar al economiei și societății ucrainene și contribuția la reconstrucția țării.

În prim-plan

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

UE este unită în sprijinul său de neclintit pentru Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei și a încercărilor ilegale de anexare a teritoriului ucrainean. Se împlinesc doi ani de rezistență ucraineană - un an de când Ucraina este obligată să își apere valorile și libertățile, care sunt și ale noastre. Curajul poporului ucrainean a uimit întreaga lume. Rămânem fermi convinși că Ucraina va avea câștig de cauză, Europa rămânându-i alături atâta timp cât va fi necesar.

Solidaritatea UE în acțiune

UE rămâne unită și hotărâtă în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei. Ea condamnă cu fermitate agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, UE i-a furnizat primei ajutor economic, umanitar și militar în valoare de peste 88 de miliarde EUR.

Pentru mai multe informații despre acțiunile întreprinse de UE în acest interval, vizitați paginile web dedicate și resursele publicate de instituțiile, organismele și agențiile UE:

European Central Bank

Răspunsul la invadarea Ucrainei, inclusiv politica monetară, aplicarea de sancțiuni și asigurarea stabilității financiare

ETF logo

Accesul ucrainenilor la educație și la piața muncii din UE – Informații pentru ucraineni și pentru entitățile din țările UE

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Rolul Eurojust în procedurile judiciare având ca obiect războiul din Ucraina

Europol logo

Cum își manifestă Europol solidaritatea față de Ucraina

Sancțiunile UE împotriva Rusiei

UE a impus o serie de sancțiuni împotriva unor persoane fizice și organizații. Aceste măsuri sunt menite să slăbească atât economia Rusiei, privând-o de tehnologii și de piețe esențiale, cât și capacitatea sa de a purta războiul.

Pentru a evita afectarea resurselor alimentare, sancțiunile UE nu blochează exportul de produse agroalimentare și nici tranzacțiile asociate acestuia: oricine poate cumpăra și transporta produse alimentare și îngrășăminte provenind din Rusia

Sancțiunile UE împotriva Rusiei (Consiliul European)

Sancțiunile UE împotriva Rusiei (Comisia Europeană)

Combaterea dezinformării

Războiul de agresiune purtat de Rusia în Ucraina a fost însoțit de un val de informații false și înșelătoare despre Ucraina. Baza de date EUvsDisinfo a colectat peste 5 000 de cazuri individuale de dezinformare legate de Ucraina.

Combaterea dezinformării (Baza de date EUvsDisinfo)

Reconstrucția Ucrainei

Când se va termina războiul, Ucraina va avea nevoie de un efort financiar major din partea comunității internaționale. UE contribuie deja în mod substanțial la consolidarea rezilienței actuale a țării și a instituit, de asemenea, un nou Mecanism pentru Ucraina, un instrument specific pentru a oferi Ucrainei până la 50 miliarde EUR sub formă de sprijin financiar stabil și previzibil pentru perioada 2024-2027.

Reconstruirea Ucrainei (Consiliul European)

Mecanismul pentru Ucraina (Comisia Europeană)