Skip to main content

Sprijinul UE pentru Ucraina

Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська | rusă | русский

Pe 24 februarie 2022, forțele armate ruse au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Ca urmare a acestei agresiuni neprovocate și nejustificate, regiuni importante din Ucraina sunt acum zone de război din care mulți oameni fug.

UE a reacționat rapid și decisiv la agresiunea Rusiei, adoptând măsuri restrictive care vor avea consecințe masive și serioase pentru Rusia.

UE și-a intensificat sprijinul politic, umanitar și financiar al economiei și societății ucrainene și contribuția la reconstrucția țării.

În prim-plan

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

Un an de rezistență ucraineană

În urmă cu un an, forțele rusești au lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. Se împlinește un an de rezistență ucraineană - un an de când Ucraina este obligată să își apere valorile și libertățile, care sunt și ale noastre. Curajul poporului ucrainean a uimit întreaga lume. Sprijinul acordat de Uniunea Europeană este de neclintit.

Solidaritatea UE în acțiune

UE rămâne unită și hotărâtă în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei. Ea condamnă cu fermitate agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei.

În anul care s-a scurs de la invazie, UE a furnizat Ucrainei ajutor economic, umanitar și militar în valoare de peste 67 de miliarde EUR.

Pentru mai multe informații despre acțiunile întreprinse de UE în acest interval, vizitați paginile web dedicate și resursele publicate de instituțiile, organismele și agențiile UE:

European Central Bank

Banca Centrală Europeană

Răspunsul la invadarea Ucrainei, inclusiv politica monetară, aplicarea de sancțiuni și asigurarea stabilității financiare

ETF logo

Fundația Europeană de Formare

Accesul ucrainenilor la educație și la piața muncii din UE – Informații pentru ucraineni și pentru entitățile din țările UE

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Eurojust

Rolul Eurojust în procedurile judiciare având ca obiect războiul din Ucraina

Europol logo

Europol

Cum își manifestă Europol solidaritatea față de Ucraina

Sancțiunile UE împotriva Rusiei

UE a impus o serie de sancțiuni împotriva unor persoane fizice și organizații. Aceste măsuri sunt menite să slăbească atât economia Rusiei, privând-o de tehnologii și de piețe esențiale, cât și capacitatea sa de a purta războiul.

Pentru a evita afectarea resurselor alimentare, sancțiunile UE nu blochează exportul de produse agroalimentare și nici tranzacțiile asociate acestuia: oricine poate cumpăra și transporta produse alimentare și îngrășăminte provenind din Rusia

Sancțiunile UE împotriva Rusiei (Consiliul European)

Sancțiunile UE împotriva Rusiei (Comisia Europeană)

Combaterea dezinformării

Războiul de agresiune purtat de Rusia în Ucraina a fost însoțit de un val de informații false și înșelătoare despre Ucraina. Baza de date EUvsDisinfo a colectat peste 5 000 de cazuri individuale de dezinformare legate de Ucraina.

Combaterea dezinformării (Baza de date EUvsDisinfo)

Reconstruirea Ucrainei

Când se va termina războiul, Ucraina va avea nevoie de un efort financiar major din partea comunității internaționale. UE contribuie deja substanțial la consolidarea rezilienței actuale a țării, dar aceasta va trebuie să fie ajutată și mai mult pe termen mediu și lung: să restabilească bazele unei țări libere și prospere, ancorate în valorile europene și bine integrate în economia europeană și mondială și să avanseze pe drumul european.

Reconstruirea Ucrainei (Consiliul European)

Reconstruirea Ucrainei (Comisia Europeană)