Preskoči na glavno vsebino

Podpora EU Ukrajini

Te informacije so na voljo tudi v naslednjih jezikih: ukrajinščina | українська | ruščina | русский

Ruske oborožene sile so 24. februarja 2022 začele obsežno invazijo na Ukrajino. Zaradi te neizzvane in neupravičene agresije so obsežni deli Ukrajine zdaj vojna območja, s katerih številni bežijo.

EU se je hitro in odločno odzvala na rusko agresijo, in sicer s sprejetjem omejevalnih ukrepov, ki bodo imeli obsežne in hude posledice za Rusijo.

EU je okrepila politično, humanitarno in finančno podporo ukrajinskemu gospodarstvu, družbi in prihodnji obnovi.

V žarišču

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

Eno leto ukrajinskega odpora

Pred enim letom so ruske sile začele obsežno invazijo na Ukrajino. Takrat se je začel ukrajinski odpor, s katerim Ukrajina brani svoje in naše skupne vrednote in svoboščine. Pogum ukrajinskega ljudstva je osupnil svet. Podpora Evropske unije ne bo popustila.

Solidarnost EU v praksi

EU je enotna in trdno odločena še naprej podpirati Ukrajino. Odločno obsoja neizzvano in neupravičeno rusko vojaško agresijo.

V prvem letu po invaziji je EU Ukrajini zagotovila gospodarsko, humanitarno in vojaško podporo v vrednosti več kot 67 milijard evrov.

Več informacij o ukrepih EU v tem času je na voljo na tematskih spletnih straneh in v informativnih pregledih, ki jih objavljajo institucije, organi in agencije EU:

European Central Bank

Evropska centralna banka

Odziv na invazijo na Ukrajino, med drugim z denarno politiko, izvajanjem sankcij in zagotavljanjem finančne stabilnosti

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Eurojust

Vloga Eurojusta v sodnih postopkih v zvezi z vojno v Ukrajini

Europol logo

Europol

Solidarnost Europola z Ukrajino

Sankcije EU proti Rusiji

EU je uvedla vrsto sankcij proti posameznikom in organizacijam. Ti ukrepi so zasnovani z namenom, da oslabijo gospodarsko bazo Rusije, ji onemogočijo dostop do kritičnih tehnologij in trgov ter znatno zmanjšajo njeno zmožnost za vojskovanje.

Da ne bi ogrozili preskrbe s hrano, sankcije EU ne zajemajo izvoza hrane in kmetijskih proizvodov niti z njim povezanih transakcij: vsakdo lahko kupuje in prevaža hrano in gnojila, ki prihajajo iz Rusije.

Sankcije EU proti Rusiji (Evropski svet)

Sankcije EU proti Rusiji (Evropska komisija)

Boj proti dezinformacijam

Rusko vojno agresijo v Ukrajini spremlja val lažnih in zavajajočih informacij o Ukrajini. V podatkovni zbirki EUvsDisinfo je zbranih več kot 5 000 posameznih primerov dezinformacij, usmerjenih proti Ukrajini.

Boj proti dezinformacijam (podatkovna zbirka EUvsDisinfo)

Obnova Ukrajine

Za obnovo Ukrajine bodo po koncu vojne potrebna obsežna finančna sredstva z vsega sveta. EU že znatno prispeva h krepitvi odpornosti države, vendar bo treba na srednji in dolgi rok podporo še povečati, da se ponovno postavijo temelji svobodne in uspešne države, ki bo temeljila na evropskih vrednotah ter bo trdno vključena v evropsko in svetovno gospodarstvo, ter da se Ukrajina podpre na njeni evropski poti.

Obnova Ukrajine (Evropski svet)

Obnova Ukrajine (Evropska komisija)