Glavni sadržaj

Potpora EU-a Ukrajini

Ove su informacije dostupne i na sljedećim jezicima: ukrajinski | українська | ruski | русский

Ruske oružane snage 24. veljače 2022. pokrenule su masovnu invaziju na Ukrajinu. Zbog te neizazvane i neopravdane agresije veliki dijelovi ukrajinskog teritorija sad su ratna područja iz kojih mnogi bježe.

EU je brzo i odlučno reagirao na rusku agresiju donošenjem restriktivnih mjera koje će za Rusiju imati goleme i ozbiljne posljedice.

EU je povećao svoju političku, humanitarnu i financijsku potporu za gospodarstvo, budućnost i buduću obnovu Ukrajine.

U fokusu

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

Godina dana ukrajinskog otpora

Prije godinu dana ruske oružane snage pokrenule su opsežnu invaziju na Ukrajinu. Prije godinu dana Ukrajinci su počeli pružati otpor, prisiljeni braniti svoje i naše zajedničke vrijednosti i slobode. Hrabrost ukrajinskog naroda zadivila je cijeli svijet. Europska unija neće posustati u pružanju potpore.

Solidarnost EU-a na djelu

EU složno i čvrsto podupire Ukrajinu. Oštro osuđuje neizazvanu i neopravdanu vojnu agesiju Rusije.

Tijekom prve godine invazije EU je pružio ekonomsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini vrijednu više od 67 milijardi eura.

Više informacija o mjerama EU-a u tom razdoblju pronađite na posebnim internetskim stranicama i u resursima koje objavljuju institucije, tijela i agencije EU-a:

European Central Bank

Europska središnja banka

Odgovor na invaziju Ukrajine uključujući monetarnu politiku, provedbu mjera i osiguravanje financijske stabilnosti

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Eurojust

Uloga Eurojusta u sudskom postupku u vezi s ratom u Ukrajini

Europol logo

Europol

Kako Europol pokazuje solidarnost s Ukrajinom

Sankcije EU-a protiv Rusije

EU je uveo niz sankcija protiv pojedinaca i organizacija. Cilj je tih mjera oslabjeti gospodarsku bazu Rusije i uskratiti joj kritične tehnologije i tržišta te znatno smanjiti njezinu sposobnost za vođenje rata.

Kako se ne bi narušila opskrba hranom, sankcijama EU-a ne blokiraju se izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda ni povezane transakcije: svatko može kupiti i prevoziti hranu i gnojiva iz Rusije.

Sankcije EU-a protiv Rusije (Europsko vijeće)

Sankcije EU-a protiv Rusije (Europska komisija)

Borba protiv dezinformacija

Ruski agresivni rat protiv Ukrajine popraćen je valom netočnih i obmanjujućih informacija o Ukrajini. U bazi EUvsDisinfo prikupljeno je više od 5000 pojedinačnih slučajeva dezinformiranja o Ukrajini.

Borba protiv dezinformacija (baza EUvsDisinfo)

Obnova Ukrajine

Poslijeratna obnova Ukrajine zahtijevat će veliku međunarodnu financijsku pomoć. EU već znatno doprinosi jačanju otpornosti te zemlje, ali srednjoročno i dugoročno bit će potrebna veća potpora za ponovnu uspostavu temelja za slobodnu i prosperitetnu zemlju, koja će biti usklađena s europskim vrijednostima i dobro integrirana u europsko i globalno gospodarstvo te za pomoć na njezinu europskom putu.

Obnova Ukrajine (Europsko vijeće)

Obnova Ukrajine (Europska komisija)