Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

Οι πληροφορίες αυτές διατίθενται επίσης στις εξής γλώσσες: ουκρανικά | українська | ρωσικά | русский

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. 

Η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση, λαμβάνοντας περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία.

Η ΕΕ έχει εντείνει την πολιτική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και χρηματοδοτική στήριξή της για την οικονομία, την κοινωνία και τη μελλοντική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Στο επίκεντρο

Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset

Η ΕΕ παραμένει ενωμένη στην αταλάντευτη στήριξή της προς την Ουκρανία, απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και στις παράνομες απόπειρες προσάρτησης ουκρανικών εδαφών. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η αντίσταση και από τότε που η Ουκρανία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις αξίες και τις ελευθερίες της, οι οποίες δεν είναι μόνο δικές της αλλά και ευρωπαϊκές. Η γενναιότητα του ουκρανικού λαού έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Η πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει, με την Ευρώπη να στέκεται στο πλευρό της για όσο διάστημα χρειαστεί, παραμένει αταλάντευτη.

Η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη

Η ΕΕ είναι ενωμένη και σταθερή όσον αφορά τη στήριξή της προς την Ουκρανία. Καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, η ΕΕ παρείχε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία αξίας άνω των 88 δισ. ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επισκεφθείτε τις ειδικές ιστοσελίδες και τους πόρους που δημοσιεύονται από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ:

European Central Bank

Αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία, μέσω π.χ. της νομισματικής πολιτικής, της εφαρμογής κυρώσεων και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Logo of European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (Eurojust)

Ο ρόλος της Eurojust στις δικαστικές διαδικασίες όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Europol logo

Πώς δείχνει η Ευρωπόλ την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία

Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων σε άτομα και οργανώσεις. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της οικονομικής βάσης της Ρωσίας, καθώς της στερούν κρίσιμες τεχνολογίες και αγορές και μειώνουν σημαντικά την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο.

Για να μην επηρεαστεί ο εφοδιασμός σε τρόφιμα, οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, ούτε τις σχετικές συναλλαγές: οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράζει και να μεταφέρει τρόφιμα και λιπάσματα που εξέρχονται από τη Ρωσία.

Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνοδεύτηκε από κύμα ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την Ουκρανία. Η βάση δεδομένων EUvsDisinfo έχει συλλέξει περισσότερες από 5 000 μεμονωμένες περιπτώσεις παραπληροφόρησης που στοχεύουν την Ουκρανία.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης (βάση δεδομένων EUvsDisinfo)

Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Μετά τη λήξη του πολέμου θα χρειαστεί μείζων παγκόσμια χρηματοδοτική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η ΕΕ συμβάλλει ήδη σημαντικά στην ενίσχυση της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας της χώρας και έχει επίσης δημιουργήσει μια νέα διευκόλυνση για την Ουκρανία, ένα ειδικό μέσο για την παροχή στην Ουκρανία σταθερής και προβλέψιμης χρηματοδοτικής στήριξης ύψους έως και 50 δισ. ευρώ για τα έτη 2024 έως 2027.

Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)

Διευκόλυνση για την Ουκρανία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)