Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Izjava o pristupačnosti

Ova se izjava primjenjuje na sadržaj objavljen na domeni: https://european-union.europa.eu/index_hr

Ne primjenjuje se na druge sadržaje ili internetske stranice na njezinim poddomenama. Te internetske stranice i njihov sadržaj imat će svoju posebnu izjavu o pristupačnosti.

Ovim internetskim stranicama upravlja Europska komisija u ime svih institucija Europske unije, pod nadzorom Međuinstitucijskog odbora za internetsku komunikaciju (IOCC). Osmišljene su tako da se njima može koristiti što više osoba, uključujući osobe s invaliditetom.

Trebali biste moći:

 • povećati prikaz do 200 % bez problema
 • pregledavati većinu sadržaja služeći se samo tipkovnicom
 • pregledavati većinu sadržaja služeći se suvremenim čitačem zaslona i softverom za prepoznavanje govora (na računalu ili telefonu).

Ove su internetske stranice izrađene u skladu s tehničkom normom za internetske stranice i mobilne aplikacije EN 301 549 v.3.2.1. To uvelike odgovara razini „AA” iz Smjernica o pristupačnosti internetskog sadržaja (WCAG), verzije 2.1.

Stupanj usklađenosti

Ove su internetske stranice djelomično u skladu s tehničkom normom EN 301 549 v.3.2.1 i Smjernicama o pristupačnosti internetskog sadržaja (WCAG) 2.1, razina sukladnosti „AA”. Za više pojedinosti vidjeti „Nepristupačan sadržaj”.

Stranice su zadnji put testirane 22. rujna 2021.

Sastavljanje ove izjave

Ova je izjava sastavljena 8. srpnja 2022.

Izjava se temelji na analizi reprezentativnog uzorka internetskih stranica koju je obavio stručnjak za pristupačnost kvalificiran pri udruženju IAAP kombinacijom ručnog i automatiziranog testiranja.

Povratne informacije

Zanima nas što mislite o pristupačnosti internetskih stranica o Europskoj uniji. Ako primijetite probleme s pristupačnošću, obavijestite nas

 • na telefonski broj: 00 800 6 7 8 9 10 11
 • Obrazac za kontakt: Pišite nam (u obrascu nemojte navoditi osjetljive informacije, npr. o vašim financijama, zdravstvenom stanju ili drugim vrlo osobnim temama).

Trudimo se odgovoriti u roku od 15 radnih dana otkad odgovorna služba Komisije zaprimi upit.

Kompatibilnost s preglednicima i asistivnom tehnologijom

Internetske stranice o Europskoj uniji izrađene su tako da budu kompatibilne sa sljedećim asistivnim tehnologijama:

 • zadnjom verzijom preglednika Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari i Brave
 • u kombinaciji sa zadnjim verzijama softvera JAWS, NVDA, VoiceOver i TalkBack.

Tehničke specifikacije

Internetske stranice o Europskoj uniji oslanjaju se na sljedeće tehnologije kako bi obilježja pristupačnosti radila s kombinacijom internetskog preglednika i eventualnih pomoćnih tehnologija ili programskih dodataka na vašem računalu:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Nepristupačan sadržaj

Usprkos svemu što poduzimamo radi pristupačnosti internetskih stranica o Europskoj uniji, znamo da postoje određena ograničenja i nastojimo ih ukloniti. U nastavku je popis poznatih ograničenja i mogućih rješenja. Obavijestite nas ako naiđete na problem koji nije naveden.

Poznata ograničenja internetskih stranica o Europskoj uniji:

 1. Natpisi za videozapise: Neki od naših videozapisa nemaju natpise. Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.
 2. Reproduktor videozapisa – pristupačnost s pomoću tipkovnice: Svjesni smo da postoje problemi pri korištenju reproduktora videozapisa s pomoću tipkovnice (redoslijed opcija označenih pritiskom tipke Tab u meniju nije pravilan; za odabir jezika natpisa iz menija nije moguće koristiti tipke sa strelicama nego samo tipku Tab). Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.
 3. Interaktivne karte: Interaktivne karte nisu pristupačne osobama s oštećenjem vida ili korisnicima koji stranice pregledavaju služeći se tipkovnicom. Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.
 4. Infografike: Neke od infografika na našim stranicama (npr. ona o simbolici zastave EU-a) nemaju tekstualne alternative ili su te alternative nedostatne za osobe s oštećenjem vida. Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.
 5. Opcija dijeljenja: Korisnici ovih stranica mogu dvokliknuti unutar članka i tako ga brzo podijeliti e-poštom ili na Twitteru. Svjesni smo da ta opcija nije dostupna korisnicima tipkovnica ili čitača zaslona. Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.
 6. Karte: Određeni sadržaj karata nema tekstualnu alternativu za osobe s oštećenjem vida. Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.
 7. Grafikoni: Grafikoni na ovim stranicama nisu potpuno pristupačni korisnicima čitača zaslona jer nemaju odgovarajuće tekstualne alternative. Namjeravamo to popraviti do kraja ožujka 2023.