Preskoči na glavno vsebino

Izjava o dostopnosti

Ta izjava se uporablja za vsebine, objavljene na domeni: „https://european-union.europa.eu/index_sl

Ne uporablja se za druge vsebine ali spletišča, objavljena na njenih poddomenah. Ta spletišča in njihova vsebina imajo svojo lastno izjavo o dostopnosti.

To spletišče upravlja Evropska komisija v imenu vseh institucij Evropske unije pod nadzorom medinstitucionalnega odbora za spletno komuniciranje (IOCC). Zasnovano je tako, da ga lahko uporablja kar največje število ljudi, tudi invalidi.

Vsem uporabnikom mora biti omogočeno:

 • povečevanje do 200 % brez težav
 • navigacija po večini spletišča zgolj z uporabo tipkovnice
 • navigacija po večini spletišča z uporabo sodobnega bralnika zaslona in programske opreme za prepoznavanje govora (na računalniku ali telefonu)

To spletišče je zasnovano v skladu s tehničnim standardom za spletišča in mobilne aplikacije EN 301 549 v.3.2.1. To v veliki meri ustreza ravni „AA“ iz smernic za dostopnost spletnih vsebin (WCAG), različica 2.1.

Skladnost s standardi

To spletišče je delno skladno s tehničnim standardom EN 301 549 v.3.2.1 in smernicami za dostopnost spletnih vsebin (WCAG) 2.1 Raven AA. Za več podrobnosti glej razdelek „Nedostopna vsebina“.

Spletišče je bilo nazadnje preizkušeno 22. septembra 2021.

Priprava izjave

Ta izjava je bila pripravljena 8. julija 2022.

Izjava temelji na pregledu reprezentativnega vzorca spletnih strani, ki ga je opravil strokovnjak za dostopnost IAAP s kombinacijo ročnega in avtomatiziranega preskušanja.

Povratne informacije

Veseli bomo vaših povratnih informacij o dostopnosti spletišča Evropske unije. Prosimo vas, da nam sporočite, če naletite na ovire za dostopnost:

 • Tel.: 00 800 6 7 8 9 10 11
 • Kontaktni obrazec: Pišite nam (v obrazcu ne navajajte občutljivih informacij, npr. informacij, ki bi razkrile osebne finančne informacije, informacij v zvezi z vašim zdravjem ali katerih koli drugih občutljivih informacij).

Na povratne informacije se poskušamo odzvati v 15 delovnih dneh od datuma prejema poizvedbe s strani pristojne službe Komisije.

Združljivost z brskalniki in podporno tehnologijo

Spletišče Evropske unije je zasnovano tako, da je združljivo z naslednjimi podpornimi tehnologijami:

 • najnovejša različica brskalnikov Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, in Apple Safari;
 • v kombinaciji z najnovejšimi različicami JAWS, NVDA, VoiceOver in TalkBack.

Tehnične specifikacije

Spletišče Evropske unije temelji na naslednjih tehnologijah, ki omogočajo delovanje funkcij za dostopnost s specifično kombinacijo spletnega brskalnika in morebitnih podpornih tehnologij ali vtičnikov, nameščenih na vašem računalniku:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Nedostopna vsebina

Kljub našim prizadevanjem za zagotovitev dostopnosti spletišča Evropske unije se zavedamo nekaterih omejitev in jih poskušamo odpraviti. V nadaljevanju so opisane znane omejitve in možne rešitve. Prosimo, da nam sporočite, če naletite na težavo, ki ni navedena v nadaljevanju.

Znane omejitve za spletišče Evropske unije:

 1. Podnapisi za videoposnetke: Nekateri naši videoposnetki nimajo podnapisov. To težavo nameravamo odpraviti do konca oktobra 2023.
 2. Video predvajalnikdostopnost s tipkovnico: Zavedamo se nekaterih težav v zvezi z dostopnostjo našega video predvajalnika s tipkovnico (navigacijski vrstni red pri pomikanju po zavihkih v meniju ne poteka v pričakovanem vrstnem redu; pri izbiri jezika podnapisa v meniju ni mogoče uporabiti puščic za pomikanje med jeziki, to lahko storite le s tabulatorko). Te težave nameravamo odpraviti do konca junija 2023.
 3. Interaktivni zemljevidi: Interaktivni zemljevidi niso dostopni slabovidnim osebam ali uporabnikom, ki so odvisni od navigacije s tipkovnico. To težavo nameravamo odpraviti do konca septembra 2023.
 4. Infografike: Nekatere infografike na našem spletišču (na primer tista o simboliki zastave EU) nimajo drugih besedilnih možnosti za slabovidne osebe ali pa so te nezadostne. To težavo nameravamo odpraviti do konca septembra 2023.
 5. Zemljevidi: Nekatere vsebine na zemljevidih nimajo besedilne možnosti za slabovidne osebe. To težavo nameravamo odpraviti do konca septembra 2023.
 6. Diagrami: Grafi in diagrami na tem spletišču niso v celoti dostopni uporabnikom bralnika zaslona, saj ne vsebujejo ustreznih besedilnih možnosti. To težavo nameravamo odpraviti do konca septembra 2023.