Preskoči na glavno vsebino

Priseljevanje v Evropsko unijo

Vaše pravice in pravila EU

Če ste državljan/-ka tretje države in se želite preseliti v državo EU zaradi dela, študija ali pridružitve družinskemu članu, imate morda nekatere pravice v skladu s pravili EU o priseljevanju. EU in države EU si pristojnosti na tem področju delijo, vendar mora vsaka država EU sprejeti končno odločitev o prošnjah posameznih migrantov. Na področjih, kjer niso bila sprejeta pravila EU, lahko države EU določijo tudi pogoje za pridobitev dovoljenja za prebivanje in delovnega dovoljenja v svoji državi.

Za vizum ali dovoljenje za prebivanje morate vedno zaprositi neposredno pri organih države EU, v katero se nameravate preseliti. Nobena institucija EU ne obravnava vlog ali izdaja vizumov ali dovoljenj za prebivanje v imenu posameznih držav.

Izpolnjujem pogoje?

Skupna pravila EU o priseljevanju in vizumih veljajo za naslednje posameznike, ki se želijo preseliti v državo EU za več kot 90 dni:

  • visokokvalificirani delavci
  • osebe, premeščene znotraj podjetja (državljani tretjih držav s pogodbo o zaposlitvi v podjetju s sedežem zunaj EU, ki jim je ponujena vloga v podružnici organizacije v državi EU)
  • sezonski delavci
  • raziskovalci
  • študenti
  • pripravniki in prostovoljci (obstajajo pravila EU o izmenjavi dijakov in varušk au pair, ki jih države EU lahko uporabijo v svoji nacionalni zakonodaji)

Če prihajate iz države zunaj EU, vendar zakonito prebivate v eni od držav EU, vam pravila tudi omogočajo, da:

  • se vam pridružijo družinski člani
  • po 5 letih prebivanja postanete rezident za daljši čas

Ta pravila se uporabljajo v vseh državah EU razen na Danskem in Irskem.

V katero kategorijo spadam?

Informacije o kategorijah oseb, za katere veljajo pravila. Pravila o vizumih, dovoljenjih za prebivanje in družinskih članih, ki se vam pridružujejo, po kategorijah upravičenih posameznikov.

Razmišljajte o preselitvi v EU?

Informacije o zaposlitvi ali študiju v EU, ki traja več kot 90 dni, in o tem, kako se pridružiti svoji družini. Poučite se o svojih pravicah in postopkih, če se želite preseliti iz ene države EU v drugo.

Razmišljate o študiju v EU?

Informacije o nacionalnih sistemih visokošolskega izobraževanja, možnostih financiranja ter vizumih in dovoljenjih za prebivanje v državah EU, ki jih zajema projekt Študij v Evropi. Našli boste praktične informacije, ki vam bodo v pomoč pri pripravi na študij v EU.