Siirry pääsisältöön

Muuttoliike Euroopan unioniin

Oikeudet ja EU-säännöt

Jos olet EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ja haluat muuttaa johonkin EU-maahan työhön, opiskelemaan tai perheenjäsenesi luokse, sinulla voi olla tiettyjä EU:n maahanmuuttosääntöihin perustuvia oikeuksia. EU ja EU-maat jakavat maahanmuuttoon liittyvän toimivallan, mutta kukin EU-maa tekee yksittäisiä maahantulohakemuksia koskevan lopullisen päätöksen itse. Aloilla, joilla ei ole hyväksytty EU:n tason sääntöjä, EU-maat voivat myös asettaa ehtoja oleskelu- ja työluvan saamiselle maassaan.

Viisumia ja oleskelulupaa pitää aina hakea suoraan sen EU-maan viranomaisilta, johon aiot muuttaa. Mikään EU:n toimielin ei käsittele hakemuksia tai myönnä viisumeja tai oleskelulupia yksittäisten maiden puolesta.

Keillä on oikeus muuttaa EU:hun?

EU:n yhteisiä maahanmuutto- ja viisumisääntöjä sovelletaan seuraaviin yksityishenkilöihin, jotka haluavat muuttaa johonkin EU-maahan yli 90 päivän ajaksi:

  • korkeasti koulutetut työntekijät
  • sisäisen siirron saaneet työntekijät (EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset, jotka ovat EU:n ulkopuolelle sijoittautuneen yrityksen palveluksessa ja siirtyvät jossakin EU-maassa sijaitsevaan saman yrityksen toimipisteeseen)
  • kausityöntekijät
  • tutkijat
  • opiskelijat
  • harjoittelijat ja vapaaehtoistyöntekijät (EU:lla on vaihto-oppilaita ja au pair -työntekijöitä koskevia sääntöjä, joita EU-maat voivat soveltaa kansallisessa lainsäädännössään).

Jos olet kotoisin EU:n ulkopuolisesta maasta mutta oleskelet laillisesti jossakin EU-maassa, EU-sääntöjen mukaan sinulla on oikeus

  • tuoda perheenjäseniä mukanasi
  • saada pitkään oleskelleen henkilön asema 5 vuoden oleskelun jälkeen.

Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa EU-maissa paitsi Tanskassa ja Irlannissa.

Mihin ryhmään kuulun?

Maahanmuuttajaryhmät ja niihin sovellettavat säännöt. Viisumeja, oleskelulupia ja perheenjäsenten muuttoa koskevat säännöt.

Harkitsetko muuttoa EU:hun?

Ehdot, joilla voi saada oikeuden työskennellä tai opiskella EU:ssa yli 90 päivän ajan ja tuoda perheenjäseniä mukanaan. Muuttajan oikeudet ja mahdollisuus muuttaa EU-maasta toiseen.

Harkitsetko opiskelua EU:ssa?

Korkeakoulujärjestelmät, rahoitusmahdollisuudet sekä viisumit ja oleskeluluvat Study in Europe -hankkeeseen kuuluvissa EU-maissa. Käytännön tietoa EU:hun tulevalle opiskelijalle.