Skip to main content

Participă, interacționează și votează în Uniunea Europeană

Ce drepturi aveți și cum le puteți utiliza

Dacă sunteți cetățean al unei țări din UE, beneficiați, prin definiție, de cetățenia UE și aveți dreptul de a participa activ la viața politică a Uniunii.

Exprimați-vă opinia!

  • Portalul „Exprimați-vă părerea” vă oferă ocazia de a contribui la modelarea politicilor UE, participând la consultările UE cu privire la inițiativele planificate.
  • Împărtășiți-vă ideile pe platforma „Pregătiți pentru viitor”, pentru a contribui la reducerea birocrației și la simplificarea și adaptarea viitoare a actualei legislații UE. 
  • Discutați față în față cu reprezentanții UE despre subiectele care vă interesează, participând la dialogurile cu cetățenii organizate în mod regulat în întreaga UE.

Inițiativa cetățenească europeană

Contribuiți la stabilirea agendei pentru elaborarea politicilor UE participând la inițiativa cetățenească europeană. Astfel veți putea solicita Comisiei Europene să elaboreze acte legislative cu privire la o chestiune care vă preocupă și care intră în sfera sa de competență. Va trebui să demonstrați că inițiativa dumneavoastră se bucură de o largă susținere.

După ce o inițiativă a strâns 1 milion de semnături și a atins pragurile minime în 7 țări ale UE, Comisia decide ce măsuri trebuie luate, dacă este cazul.

Conferința privind viitorul Europei 

Conferința privind viitorul Europei oferă cetățenilor din toate păturile sociale ocazia de a participa la modelarea viitoarelor politici ale UE. Aici puteți avea un cuvânt de spus în conturarea viitorului continentului nostru și în urmărirea progreselor înregistrate.

Mai multe informații despre Conferința privind viitorul Europei

Alegerile europene și locale

Aflați cum să vă înscrieți pentru a vota sau a candida la alegerile locale și europene, inclusiv în țara în care locuiți, dacă sunteți cetățean al UE și locuiți în altă țară din Uniune decât cea de origine. Aflați ce condiții se aplică.

Mai multe informații despre alegerile europene și locale

Trimiteți petiții către Parlamentul European 

Aflați cum să formulați, să depuneți și să sprijiniți o petiție adresată Parlamentului European cu privire la o politică legată de UE care vă afectează. 

Mai multe informații despre petițiile adresate Parlamentului European

Principiul multilingvismului

Când contactați direct instituțiile și organismele consultative ale UE, aveți dreptul de a primi răspuns în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

Dialogurile cu cetățenii 

Aflați mai multe despre următoarele dialoguri cu cetățenii, care vă oferă ocazia să discutați cu reprezentanți ai UE pe marginea chestiunilor legate de Uniune care vă afectează, în cadrul unor evenimente organizate periodic peste tot în UE. Faceți clic pe link pentru a afla ce s-a discutat în cadrul dialogurilor anterioare cu cetățenii.

Mai multe informații despre dialogurile cu cetățenii 

Sondajele de opinie

Aflați mai multe despre rezultatele și constatările sondajelor de opinie Eurobarometru realizate din 1974 până astăzi. Un sondaj standard constă în aproximativ 1000 de interviuri față în față pentru fiecare țară din UE, cu privire la o chestiune de actualitate legată de Uniune care afectează publicul.

Mai multe informații despre sondajele de opinie

Serviciul comunităților online (SINAPSE) 

Sunteți expert în elaborarea politicilor și guvernanța UE? Înregistrați-vă pe platforma online SINAPSE, unde puteți crea sau vă puteți alătura unor comunități online de alți experți, pentru a face schimb de informații cu privire la aspecte legate de elaborarea politicilor. 

Mai multe despre serviciul comunităților online (SINAPSE)

 

Pentru mai multe informații despre drepturile care vă revin în calitate de cetățean al UE, citiți Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 18) și Carta drepturilor fundamentale (Titlul V).

 

Galerie video