Direct la conținutul principal

Participă, interacționează și votează în Uniunea Europeană

Ce drepturi aveți și cum le puteți utiliza

Dacă sunteți cetățean al unei țări din UE, beneficiați, prin definiție, de cetățenia UE și aveți dreptul de a participa activ la viața politică a Uniunii.

Exprimați-vă opinia!

  • Portalul „Exprimați-vă părerea” vă oferă ocazia de a contribui la modelarea politicilor UE, participând la consultările UE cu privire la inițiativele planificate.
  • Împărtășiți-vă ideile pe platforma „Pregătiți pentru viitor”, pentru a contribui la reducerea birocrației și la simplificarea și adaptarea viitoare a actualei legislații UE. 
  • Discutați față în față cu reprezentanții UE despre subiectele care vă interesează, participând la dialogurile cu cetățenii organizate în mod regulat în întreaga UE.

Inițiativa cetățenească europeană

Contribuiți la stabilirea agendei pentru elaborarea politicilor UE participând la inițiativa cetățenească europeană. Astfel veți putea solicita Comisiei Europene să elaboreze acte legislative cu privire la o chestiune care vă preocupă și care intră în sfera sa de competență. Va trebui să demonstrați că inițiativa dumneavoastră se bucură de o largă susținere.

După ce o inițiativă a strâns 1 milion de semnături și a atins pragurile minime în 7 țări ale UE, Comisia decide ce măsuri trebuie luate, dacă este cazul.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni

O reușită a Conferinței privind viitorul Europei, grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni reunesc cetățeni selectați în mod aleatoriu din toate cele 27 de țări membre, pentru a discuta principalele propuneri viitoare și pentru a face recomandări pe care Comisia Europeană le va lua în considerare când își va defini politica și inițiativele legislative.

Mai multe despre grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni

Alegeri europene și locale

Aflați cum să vă înscrieți pentru a vota sau a candida la alegerile locale și europene, inclusiv în țara în care locuiți, dacă sunteți cetățean al UE și locuiți în altă țară din Uniune decât cea de origine. Aflați ce condiții se aplică.

Mai multe informații despre alegerile europene și locale

Trimiteți petiții către Parlamentul European 

Aflați cum să formulați, să depuneți și să sprijiniți o petiție adresată Parlamentului European cu privire la o politică legată de UE care vă afectează. 

Mai multe informații despre petițiile adresate Parlamentului European

Principiul multilingvismului

Când contactați direct instituțiile și organismele consultative ale UE, aveți dreptul de a primi răspuns în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

Sondaje de opinie

Aflați mai multe despre rezultatele și constatările sondajelor de opinie Eurobarometru realizate din 1974 până astăzi. Un sondaj standard constă în aproximativ 1000 de interviuri față în față pentru fiecare țară din UE, cu privire la o chestiune de actualitate legată de Uniune care afectează publicul.

Mai multe informații despre sondajele de opinie

Serviciul comunităților online (SINAPSE) 

Sunteți expert în elaborarea politicilor și guvernanța UE? Înregistrați-vă pe platforma online SINAPSE, unde puteți crea sau vă puteți alătura unor comunități online de alți experți, pentru a face schimb de informații cu privire la aspecte legate de elaborarea politicilor. 

Mai multe despre serviciul comunităților online (SINAPSE)

Consilieri locali

Proiectul „Construirea Europei împreună cu consilierii locali” reunește consilierii locali din toate țările Uniunii și îi ajută să comunice cu comunitățile lor pe teme legate de UE.

Mai multe despre proiectul „Construirea Europei împreună cu consilierii locali”

 

Pentru mai multe informații despre drepturile care vă revin în calitate de cetățean al UE, citiți Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 18) și Carta drepturilor fundamentale (Titlul V).

Video gallery