Ugrás a fő tartalomra

Import, export és kereskedelem az Európai Unióban

Az EU helyzete a világkereskedelemben

Az EU élen jár a világkereskedelemben. Az uniós kereskedelmi szabályok nyitottságának és a vonzó üzleti környezetnek köszönhetően az EU a legfontosabb szereplő a globális kereskedelem színterén.

Az Európai Unió naponta több száz millió euró értékben exportál és importál árukat. Az EU a feldolgozóipari termékek és a szolgáltatások legjelentősebb exportőre a világon, és mintegy 80 ország legnagyobb exportpiaca.

Az EU országai együttesen a világ összes behozatalának és kivitelének 16%-át bonyolítják le.

 

Kereskedelem az EU-ban és az EU-val

Áruk és szolgáltatások értékesítése az EU-ban

Információk a következőkről: közbeszerzések, áruk és szolgáltatások értékesítése, vállalkozások közötti verseny

Kivitel az EU-ból

Az EU-ból származó áruk exportjára vonatkozó eljárások és szabályok áttekintése: tudnivalók a vámokról és az adókról, a kereskedelmi akadályokról, a kis- és középvállalkozások által igénybe vehető szolgáltatásokról, valamint kereskedelmi információk országok szerinti bontásban

Behozatal az Európai Unióba

Tudnivalók a behozatali szabályokról és követelményekről, az importvámokról, a származási szabályokról, az áfáról és más forgalmi adókról és a jövedéki adóról

Az EU vámtarifa-adatbázisa (TARIC)

Az Európai Unió integrált vámtarifa-adatbázisa, a TARIC egy többnyelvű adatbázis, ahol lekereshetők az uniós vámtarifákkal kapcsolatos intézkedések vámtarifakód alapján, illetve a kereskedelmi és mezőgazdasági jogszabályok.