Direct naar de inhoud

Invoer, uitvoer en handel in de Europese Unie

De positie van de EU in de wereldhandel

De EU staat in een perfecte positie op het gebied van de wereldhandel. Omdat de handelsregelingen van de EU zo open zijn, is de EU uitgegroeid tot de grootste speler in de wereldhandel en blijft zij een regio waarmee het goed is handel te drijven.

De EU voert dagelijks voor honderden miljoenen euro’s aan goederen in en uit. Zij is ’s werelds grootste exporteur van producten en diensten, en voor meer dan tachtig landen is zij ook de grootste exportmarkt.

Samen nemen de EU-landen 16% van de invoer en uitvoer in de wereldhandel voor hun rekening.

 

Handel in en met de EU

Goederen en diensten verkopen in de EU

Informatie over overheidsopdrachten, de verkoop van goederen en diensten en over de concurrentie tussen bedrijven.

Uitvoeren uit de Europese Unie

Overzicht van procedures en voorschriften in verband met de uitvoer van goederen uit de EU, onder meer informatie over rechten en heffingen, handelsbarrières, dienstverlening voor kleine en middelgrote ondernemingen, en handelsinformatie per land.

Invoeren in de Europese Unie

Leidraad bij de voorschriften en belastingen in verband met invoer in de EU-markt, met onder meer informatie over vereisten, invoerheffingen, oorsprongsregels, btw, accijnzen en omzetbelasting.

Databank over EU-tarieven (Taric)

Ga naar Taric, het geïntegreerde tarief van de Europese Unie. Het is een meertalige databank met alle maatregelen uit de EU-wetgeving op het gebied van douanetarieven, handel en landbouw.