Skip to main content

Studeren, opleiding volgen en werken als vrijwilliger in de Europese Unie

Leermogelijkheden in Europa

De Europese Unie helpt haar lidstaten in hun streven om hun burgers de beste onderwijs- en opleidingskansen te bieden. Zij bevordert ook het leren van talen in Europa door:

  • meer leerkrachten en studenten warm te maken voor het taalonderwijs;
  • studenten, stagiairs, leerkrachten en jongeren ertoe aan te zetten in het buitenland te gaan studeren/werken;
  • netwerken op te bouwen zodat kennis en ervaring kunnen worden gedeeld.

Als u wilt gaan studeren, opleiding volgen of als vrijwilliger aan de slag wilt gaan, zijn er enkele EU-programma’s die u kunnen helpen om uw opleiding, ontwikkeling van vaardigheden en uw persoonlijke ontplooiing voort te zetten in een ander EU-land.

Studeren

Zin in een studie in het buitenland?

Hoe moet ik mij inschrijven? Hoelang duurt de studie? Hoeveel kost het en welke talen moet ik kennen? Hier vindt u het antwoord op al die vragen.

Hebt u financiële steun nog voor uw studies of opleiding?

Het Erasmus+-programma zorgt voor financiering, bronnen en hulpmiddelen.

Bent u een student van buiten de EU?

Ontdek alles wat u moet weten over de planning en uitvoering van uw studies in Europa.

Vrijwilligerswerk

Belangstelling voor vrijwilligerswerk?

Er zijn een heleboel mogelijkheden om als vrijwilliger te werken aan Europese en internationale projecten. Lees meer over de aangeboden mogelijkheden.

Onderzoeksmogelijkheden

Wilt u graag aan een universiteit of onderzoeksinstelling in een ander land van de EU samenwerken met andere onderzoekers of meedoen aan projecten die verband houden met uw eigen onderzoek?

Ga per land op zoek naar een onderzoeksfunctie en financiering

Op het Euraxess-portaal vindt u duizenden vacatures en beurzen uit meer dan 40 Europese landen en andere regio’s over de hele wereld.

Op zoek naar resultaten van EU-onderzoek?

Hier vindt u alle EU-publicaties, bibliotheken, archieven en andere gegevensbronnen.

Een zaak opzetten

Bent u een jonge ondernemer?

De EU financiert niet alleen onderwijs en tewerkstellingsinitiatieven, maar ook uitwisselingsprogramma’s tussen verschillende EU-landen bedoeld voor ambitieuze jonge ondernemers. Daarnaast verstrekt zij ook directe financiering aan jonge boeren.

Algemene informatie

De Europese Jongerensite is een centrale informatiebron voor alle initiatieven van de EU op het gebied van leren, werken en vrijwilligerswerk. U vindt er ook reistips, informatie over schooluitwisselingsprogramma’s en andere initiatieven van de EU zoals de EU-jongerendialoog en het Europees Solidariteitskorps.