Ugrás a fő tartalomra

Vállalkozói tevékenység az Európai Unióban

Vállalkozás indítása, irányítása és bővítése

Európában sok az üzleti lehetőség. Fontos azonban, hogy ismerje a vállalkozásindításra és a foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezéseket, az áfa- és vámszabályokat és a termékelőírásokat. A kisvállalkozások különböző uniós forrásokra is pályázhatnak.

Vállalkozásindítás az EU-ban

Ezen az oldalon megtalálja a legfontosabb tudnivalókat vállalkozás indításáról és az ezzel kapcsolatos jogi követelményekről. Itt arról is tájékozódhat, hogyan védheti üzleti elképzeléseit, hogyan használhatja ki legjobban az alkalmazottak részére szervezett csereprogramok kínálta lehetőségeket, és információkat talál az éves beszámolókra és a külföldi vállalatokkal való egyesülésekre vonatkozó szabályokról.

Áfa és vámok

Tájékozódjon a legfontosabb szabályokról az áfával, a jövedéki adóval, a leányvállalatokkal, a társasági adóval kapcsolatban, és az adószám alapján nézzen utána, hogy egy vállalkozás jogosult-e más uniós országokban kereskedni.

Termékszabványok és termékmegfelelőség

A szabványok olyan önkéntesen követendő iránymutatások, amelyek bizonyos árukra, szolgáltatásokra és eljárásokra vonatkozó műszaki előírásokat tartalmaznak a környezet és a fogyasztók egészségének védelme érdekében. Ahhoz, hogy értékesíteni lehessen egy bizonyos terméket az uniós országok valamelyikében, a terméknek meg kell felelnie az adott országban, illetve az EU egészében hatályos jogszabályoknak.

Foglalkoztatás és a munkavállalók jólléte

Ismerje meg, milyen követelményeket szab az uniós jog a személyzet foglalkoztatási feltételeire, a munkaszerződések módosítására, valamint a munkavállalók tájékoztatására és a velük folytatott konzultációra vonatkozóan. Külön szabályok vonatkoznak a közlekedési ágazatban dolgozókra és a kiküldött munkavállalókra (akiket munkáltatójuk ideiglenesen egy másik országba küld ki munkavégzés céljából).

A kis- és középvállalkozások támogatása

A kis- és középvállalkozások alkotják az európai gazdaság gerincét, az EU-ban működő vállalkozások 99%-át teszik ki. Ebből kifolyólag központi szerepet játszanak az EU fenntartható és digitális gazdaságra való kettős átállásában.

Forráshoz jutás

Az EU helyi, regionális vagy országos hatóságokon keresztül nyújt támogatást a kisvállalkozásoknak. A pénzügyi közvetítők, például a bankok és a kockázatitőke-társaságok szintén nyújtanak finanszírozást uniós garanciával fedezett hitelek, lízingfinanszírozás és sajáttőke-finanszírozás formájában.

Segítségnyújtás a kisvállalkozásoknak a terjeszkedéshez (angol nyelvű oldal)

Azért, hogy segítsen a kis- és középvállalkozásoknak export és beruházás révén megvetni a lábukat az EU határain túl, a Bizottság tájékoztatást nyújt a piacokhoz való hozzáférésről és a partnerségi lehetőségekről.

Általános tanácsadás és támogatás (angol nyelvű oldal)

Az Enterprise Europe Network segítséget nyújt a nemzetközi piacokat megcélzó kis- és középvállalkozásoknak. Ezen az oldalon Ön szakértői tanácsokat és kapcsolatfelvételi lehetőségeket talál, és tájékozódhat olyan rendezvényekről, ahol nemzetközi partnerekre lelhet, illetve amelyek ugródeszkaként szolgálhatnak vállalkozásának bővítésére.