Skip to main content

Utazás az EU-ban

Az Ön jogai és az uniós szabályok

Az EU bármelyik országának állampolgáraként Önt megilleti a szabad mozgás joga. Ez azt jelenti, hogy jogában áll, hogy egy másik uniós tagállamban telepedjen le, éljen vagy dolgozzon. Ha Ön egy schengeni ország polgára (a legtöbb uniós tagállam tagja a schengeni térségnek), határforgalom-ellenőrzés nélkül utazhat a többi schengeni országba.

Uniós polgárként Önt megilletik az uniós szintű utasjogok is, ha repülőgéppel, vonattal, busszal vagy hajóval utazik az EU valamelyik országába, vagy hagyja el az EU valamelyik országát, illetve ha ilyen közlekedési eszközzel utazik az EU területén. Uniós utazásai során magával vihet házi kedvencét vagy más állatát, feltéve, hogy betartja a szabályokat (kisállatútlevél). Ha alkoholt, dohányt vagy készpénzt szeretne magával vinni, nézzen utána, milyen korlátozások vonatkoznak Önre. Az egyes uniós tagállamok korlátozhatják az említett termékek és a készpénz be- vagy kivitelét.

Az Unióba készül vagy az EU területén utazik? Az alábbi linkekre kattintva megtudhatja, milyen dokumentumokra lesz szüksége.

Az Unión belüli utazáshoz szükséges úti okmányok

Milyen úti okmányokra van szükségük az uniós polgároknak, azok nem uniós családtagjainak, a nem uniós polgároknak és a gyerekeknek, ha valamelyik uniós tagállamba szeretnének ellátogatni vagy ha átutaznak az EU-n? Mit kell tennie, ha útlevele elvész vagy lejár, miközben az EU-ban utazik?

Eredeti úti és személyazonosító okmányok nyilvános online adatbázisa (PRADO)

Tekintse meg az uniós tagállamokban, valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban kibocsátott úti okmányokat és személyazonosító okmányokat.

Schengeni térség – határellenőrzés nélküli övezet

Miről is van szó?

A belső határok nélküli schengeni térség 27 országból áll. Az EU polgárai és bizonyos nem uniós országok állampolgárai szabadon, határellenőrzés nélkül utazhatnak a schengeni országok között. A schengeni térség 1985 óta folyamatosan bővül, és ma már szinte az összes uniós tagállamot magába foglalja. Néhány nem uniós ország (Liechtenstein, Norvégia, Izland, Svájc) is tagja. Több mint 400 millió uniós polgár szabad mozgását teszi lehetővé.

Állampolgárságtól függetlenül bárki határellenőrzés nélkül utazhat a schengeni országok között. Az országok hatóságai azonban rendőrségi ellenőrzéseket végezhetnek a határátkelőhelyeken és a határ menti övezetekben.

A schengeni államok, miközben belső határaikat eltörölték, a schengeni szabályok alapján szigorítottak az ellenőrzésen a külső határaik mentén, hogy biztosítsák a schengeni térségben élők és az odautazók védelmét.

Az összes schengeni ország

Közös vízumpolitika

A közös vízumpolitika lehetővé teszi, hogy a nem uniós látogatók átutazzanak a schengeni térségen, vagy rövid ideig a térségben tartózkodjanak. A schengeni vízum birtokosai egy 180 napos időszakban 90 napon keresztül utazhatnak a schengeni államok területén. Schengeni vízumot bármelyik schengeni ország kiállíthat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha Ön beléphet valamelyik schengeni ország területére, akkor a többi schengeni országba is beutazhat anélkül, hogy úti okmányait újból fel kellene mutatnia.

Kattintson az alábbi linkekre, ha tudni szeretné, milyen jogok illetik meg Önt, ha az Unióban utazik.

Mit vihet magával külföldre?

Információk arról, hogy mit vihet magával uniós utazása során (házi kedvencek, alkohol, dohány, készpénz stb.), milyen korlátozások vonatkoznak a poggyászra, amikor egy uniós repülőtérről utazik, és mely uniós országok használnak eurót.

A légi utasok jogai

Bővebben arról, hogy hol és mikor alkalmazandók az uniós légiutas-jogok, hogyan lehet panaszt tenni, és ki tud ebben Önnek segíteni.

Segítség a fogyatékos, illetve csökkent mozgásképességű utasoknak

Milyen jogai vannak a fogyatékos, illetve csökkent mozgásképességű személyeknek, ha az Unióban utaznak? Nézzen utána, kaphat-e uniós mozgáskorlátozott parkolási igazolványt.

További információk