Gå til hovedindholdet

Om at rejse i EU

Dine rettigheder og EU-regler

Som EU-borger har du ret til fri bevægelighed. Det betyder, at du har ret til at rejse, arbejde og bo i et andet EU-land. Hvis du er statsborger i et Schengenland – som er de fleste EU-lande – har du også ret til at rejse til andre Schengenlande uden grænsekontrol.

Som EU-borger kan du også nyde godt af EU-dækkende passagerrettigheder, når du rejser ind i, ud af eller inden for EU med fly, tog, bus eller skib. Du kan rejse med kæledyr og andre dyr i EU, hvis du overholder reglerne (kæledyrspas). Der er EU-grænser for, hvor meget alkohol, tobak og hvor mange kontanter, du kan tage med dig ind et andet EU-land. Hvert EU-land kan fastsætte sine egne grænser eller begrænsninger, så undersøg det, inden du rejser.

Rejser til eller inden for EU? Følg linkene nedenfor for at se, hvilke dokumenter du skal have med dig.

Dokumenter du skal have med for at rejse i Europa

Oplysninger om rejsedokumenter, der kræves af EU-borgere, familiemedlemmer fra lande uden for EU, tredjelandsstatsborgere og børn, når de rejser ind i eller gennem EU. Find ud af, hvad du skal gøre, hvis du mister dit pas, eller det udløber, mens du rejser i EU.

Offentligt onlineregister over ægte identitetspapirer og rejselegitimation (PRADO)

Se de godkendte rejse- og identitetsdokumenter udstedt af EU-landene og Island, Norge og Schweiz.

Schengen – ID-fri rejsezone

Hvad er det?

Schengenområdet er et rejseområde uden grænser mellem de 29 Schengenlande. Det giver EU-borgere og mange tredjelandsstatsborgere mulighed for at rejse frit uden grænsekontrol. Det er vokset siden 1985 og dækker nu næsten alle EU-lande og nogle få lande uden for EU (Liechtenstein, Norge, Island og Schweiz). Det sikrer fri bevægelighed for mere end 400 mio. EU-borgere.

Alle kan uanset nationalitet rejse mellem Schengenlande uden grænsekontrol. De nationale myndigheder kan dog foretage politikontrol ved grænserne mellem disse lande og i grænseområder.

Schengenlandene har opgivet deres indre grænser, men har til gengæld med Schengenreglerne strammet kontrollen ved de fælles ydre grænser for at gøre det sikkert at bo og arbejde i Schengenområdet.

Se alle Schengenlandene

Den fælles visumpolitik

Den fælles visumpolitik gør det muligt for besøgende fra lande uden for EU at foretage transit eller kortvarige ophold i Schengenområdet. Et visum til kortvarigt ophold udstedt af et af Schengenlandene giver generelt ret til at rejse gennem alle Schengenlande i op til 90 dage inden for en periode på 180 dage.

I praksis betyder det, at hvis du får tilladelse til at rejse ind i ét Schengenland, kan du rejse til et hvilket som helst af de andre Schengenlande uden at skulle vise dit rejsedokument igen.

Følg linkene nedenfor, hvis du vil vide mere om dine rettigheder, når du rejser i EU.

Hvad må du have med?

Oplysninger om, hvad du må tage med, når du rejser i EU, herunder kæledyr, mad, alkohol, tobak og kontanter. Find ud af, hvilke bagagebegrænsninger der gælder, når du flyver fra en lufthavn i EU, og hvilke EU-lande der benytter euroen.

Flypassagerers rettigheder

Oplysninger om, hvor og hvornår EU-flypassagerers rettigheder gælder, og hvordan du klager. Find ud af, hvem du skal kontakte, hvis du har brug for hjælp eller rådgivning i forbindelse med dit krav.

Hjælp til rejsende med handicap og bevægelseshæmmede

Oplysninger om dine rettigheder, hvis du rejser i EU med handicap eller nedsat mobilitet. Se, om du har ret til en EU-parkeringstilladelse for handicappede.