Gå direkt till innehållet

Resa i EU

Dina rättigheter och EU:s regler

Som EU-medborgare har du rätt till fri rörlighet. Det innebär att du har rätt att resa, arbeta och bo i ett annat EU-land. De flesta EU-länder är också Schengenländer och som medborgare i ett Schengenland har du rätt att resa till andra Schengenländer utan gränskontroller.

EU:s rättigheter för passagerare gäller alla EU-medborgare vid resor till, från eller inom EU med flyg, tåg, buss eller båt. Du får ta med dig din hund och andra djur förutsatt att du följer reglerna och har ett pass för sällskapsdjur. EU har särskilda gränser för hur mycket alkohol, tobak och kontanter du får ta med dig till ett annat EU-land. Dessutom kan varje EU-land ha sina egna gränser eller förbud, så ta reda på vad som gäller innan du åker.

Ska du resa till eller inom EU? Klicka på länkarna nedan för att ta reda på vilka handlingar du behöver ha med dig.

Vilka handlingar behövs för att resa i EU?

Information om vilka resehandlingar som behövs vid resor till eller inom EU. Det är olika regler för EU-medborgare, personer från länder utanför EU (anhöriga eller andra personer) och minderåriga. Här finns också information om vad du ska göra om ditt pass går ut eller kommer bort medan du reser i EU.

Register över äkta identitets- och resehandlingar (Prado)

Här kan du se godkända rese- och identitetshandlingar som utfärdats i EU-länderna respektive Island, Norge och Schweiz.

Schengen – ett område med passfria resor

Vad är Schengen?

Schengenområdet består av 29 länder och är ett område där EU-medborgare – och många som inte är EU-medborgare – kan resa fritt, utan några gränskontroller. Sedan 1985 har området stadigt vuxit och omfattar nu nästan alla EU-länder plus några länder utanför EU (Liechtenstein, Norge, Island och Schweiz). Det garanterar fri rörlighet för mer än 400 miljoner EU-medborgare.

Alla personer, oavsett nationalitet, får resa mellan Schengenländerna utan gränskontroller. Ländernas myndigheter kan dock göra poliskontroller vid gränserna mellan Schengenländer och vid de yttre gränserna.

Samtidigt som gränskontrollerna mellan Schengenländerna har avskaffats har kontrollerna skärpts vid de gemensamma yttre gränserna, för att garantera säkerheten för dem som bor eller reser i Schengenområdet.

Se alla Schengenländer

En gemensam visumpolitik

Den gemensamma visumpolitiken gör att besökare från länder utanför EU kan resa genom eller göra kortare besök i Schengenområdet. Den som har fått ett visum för en kortare vistelse i ett av Schengenländerna har i allmänhet rätt att resa genom alla Schengenländerna i upp till 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Om du har fått tillstånd att resa in i ett Schengenland kan du därför resa till vilket som helst av de andra Schengenländerna utan att behöva visa upp din resehandling igen.

Klicka på länkarna nedan för mer information om dina rättigheter när du reser inom EU.

Vad får jag ta med mig?

Information om vad du får ta med dig när du reser i EU när det gäller bland annat sällskapsdjur, livsmedel, alkohol, tobak och kontanter. Här kan du också läsa om bagageregler när du flyger från en flygplats i EU och vilka EU-länder som använder euron.

Rättigheter för flygpassagerare

Information om var och när EU:s rättigheter för flygpassagerare gäller och hur du anmäler ett klagomål. Här får du också veta vem du kan kontakta om du behöver hjälp eller råd i samband med en anmälan.

Hjälp till resenärer med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet

Information om dina rättigheter vid resor i EU om du har en funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet. Ta reda på om du har rätt till ett EU-parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning.

Mer information