Skip to main content

Skupni odziv EU na COVID-19

EU mobilizira vsa razpoložljiva sredstva, da bi državam članicam pomagala pri koordinaciji nacionalnega odziva, ter zagotavlja objektivne informacije o širjenju virusa, učinkovitih prijemih za njegovo zajezitev in ukrepih za odpravo gospodarske in družbene škode zaradi pandemije.

S te strani lahko dostopate do namenskih spletnih strani in virov institucij in organov EU ter držav članic EU.

Poudarki

To je NextGenerationEU. To je več kot le načrt za okrevanje. To je enkratna priložnost, da po pandemiji postanemo še močnejši, preoblikujemo naša gospodarstva, ustvarimo priložnosti in nova delovna mesta za Evropo, v kakršni želimo živeti.
Voditelji EU so se uspešno dogovorili o načrtu okrevanja za Evropo. Približno 1 800 milijard evrov bo Evropo usmerilo v trajnostno in odporno okrevanje.
Ukrepi Evropske unije za zajezitev širjenja koronavirusa, podporo nacionalnim zdravstvenim sistemom in blažitev socialno-ekonomskih posledic pandemije.

Časovnica

Ukrepi EU

Evropska solidarnost v dejanjih

Države, regije in državljani po vsej EU v času krize pomagajo sosedom. Primeri zgodb, ki so zgled evropske solidarnosti.

#EuropeansAgainstCovid19

Koronavirus: Evropska solidarnost v dejanjih

Evropejci proti covidu-19

Boj proti dezinformacijam

Izbruh covid-19 v Evropi spremlja val lažnih in zavajajočih informacij, ki so pogosto nevarne. Vse evropske institucije, države članice EU, civilna družba in spletne platforme si skupaj prizadevajo za boj proti napačnim in netočnim informacijam ter tujim vplivom.

Boj proti dezinformacijam (Evropski parlament)

Boj proti dezinformacijam (Svet Evropske unije)

Boj proti dezinformacijam (Evropska komisija)

Načrt okrevanja za Evropo

Za odpravljanje gospodarske in socialne škode zaradi pandemije koronavirusa, zagon evropskega gospodarstva ter ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest Evropska komisija predlaga obsežen načrt okrevanja za Evropo, ki temelji na koriščenju celotnega potenciala proračuna EU.

Načrt okrevanja za Evropo (Svet Evropske unije, zadnji razvoj dogodkov in časovnica)

Načrt okrevanja za Evropo (Evropska komisija)

Države članice EU, Evropski gospodarski prostor in Združeno kraljestvo