Preskoči na glavno vsebino

Podpora javnemu zdravju v Evropi

EU dopolnjuje nacionalne zdravstvene politike, tako da države EU podpira pri doseganju skupnih ciljev, zbiranju sredstev in premagovanju skupnih izzivov. EU poleg sprejemanja zakonodaje in standardov za zdravstvene proizvode in storitve zagotavlja tudi financiranje zdravstvenih projektov po vsej EU.

Zdravstvena politika EU se osredotoča na varovanje in izboljševanje zdravja, zagotavljanje enakega dostopa do sodobnega in učinkovitega zdravstvenega varstva za vse Evropejce ter usklajevanje morebitnih hudih nevarnostih za zdravje, ki ogrožajo več kot eno državo EU. Preprečevanje bolezni in odziv nanje sta pomemben del javnozdravstvene politike EU. Preventiva zajema več področij, denimo cepljenje, boj proti protimikrobni odpornosti, ukrepe proti raku in odgovorno označevanje živil.

Dve agenciji podpirata nacionalne vlade na področju zdravstvenih vprašanj. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ocenjuje in spremlja nove grožnje za zdravje in tako omogoča usklajeno odzivanje. Evropska agencija za zdravila pa upravlja znanstveno ocenjevanje kakovosti, varnosti in učinkovitosti vseh zdravil v EU.

Publication

Video Gallery