Ugrás a fő tartalomra

Az egészségügy támogatása Európában

Az EU az egészségügyi politika területén kiegészíti a tagállamok munkáját azáltal, hogy segítséget nyújt az EU helyi önkormányzatainak a közös célok eléréséhez, az erőforrások összevonásához és a mindannyiuknak nehézséget jelentő kihívások leküzdéséhez. Az EU amellett, hogy uniós jogszabályokat és normákat fogalmaz meg az egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan, EU-szerte finanszírozást biztosít különböző egészségügyi projektekhez.

Az uniós egészségügyi politika fő küldetése, hogy javítsa az európai lakosság egészségi állapotát, korszerűsítse, hatékonnyá és mindenki számára egyformán hozzáférhetővé tegye az egészségügyi ellátást, továbbá hogy koordinálja a válaszintézkedéseket minden olyan komoly egészségügyi veszély fellépésekor, amely több uniós országot is érint. Az EU közegészségügyi erőfeszítéseinek jelentős részét a betegségmegelőzés és a reagálás teszi ki. A megelőzés számos területet ölel fel – ide tartozik többek között a védőoltás, az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem, a rák elleni harc és a felelősségteljes élelmiszer-címkézés.

Egészségügyi kérdésekben két szakosodott ügynökség támogatja a tagállami kormányok munkáját. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ értékeli és követi figyelemmel az új egészségügyi veszélyeket, hogy szükség esetén koordinálni tudja a válaszintézkedéseket. Az Európai Gyógyszerügynökség irányítja a minőséget, biztonságosságot és hatásosságot felmérő tudományos értékelést az EU valamennyi gyógyszere tekintetében.

Video Gallery