Ugrás a fő tartalomra
EU közös vállalkozás

Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás

Clean Hydrogen Joint Undertaking

Áttekintés

  • Szerep: A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás (más néven: Európai partnerség a tiszta hidrogénért) egyedülálló köz-magán társulás, amely a hidrogéntechnológiákkal kapcsolatos kutatási és innovációs (K+I) tevékenységeket támogatja Európában. A partnerség az elődje, az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozás által elért eredményekre épít.
  • Ideiglenes ügyvezető igazgató: Mirela Atanasiu
  • Alapítás éve: 2021
  • Alkalmazottak száma: 31
  • Székhely: Brüsszel (Belgium) 
  • Honlap: Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás

A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás fő célja, hogy kutatási és innovációs tevékenységek finanszírozása révén hozzájáruljon az uniós zöld megállapodás és hidrogénstratégia megvalósításához.

Milyen feladatokat lát el?

A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás elősegíti a biztonságos és fenntartható tisztahidrogén-technológiák európai értékláncának fejlesztését és kiterjesztését. Javítja ezeknek a technológiáknak a versenyképességét, ami kedvez az érintett vállalkozásoknak, kiváltképp a kkv-knak. A partnerség tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy az innovatív, versenyképes, tiszta megoldások minél gyorsabban piaci forgalomba kerüljenek.

A közös vállalkozás szerepe végső soron az, hogy elősegítse:

  • a fenntartható, dekarbonizált és teljes mértékben integrált uniós energiarendszer létrejöttét,
  • az EU hidrogénstratégiájának megvalósítását, hiszen a hidrogén tiszta energiaforrásként való kiaknázása fontos szerepet játszik a klímasemlegességre vonatkozó uniós ütemterv végrehajtásában.

Kik látják hasznát a tevékenységének?

A lakosság – a közös vállalkozás munkája segíteni fog a 2030-ra kitűzött energia- és éghajlat-politikai célok elérésében, és, ami a legfontosabb, lehetővé teszi a klímasemlegesség elérését 2050-re.

A gazdaság – a partnerség segíteni fog a munkavállalóknak az iparban hasznosítható készségek elsajátításában, és biztosítani fogja olyan európai munkaerő rendelkezésre állását, amely képes kifejleszteni az EU piaci vezető szerepének megőrzéséhez szükséges élvonalbeli technológiákat.

Kis- és középvállalkozások – a tiszta hidrogéntechnológiák előmozdításával és alkalmazásának szélesebb alapokra helyezésével a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás versenyképesebbé teszi az EU-t és támogatni fogja a kkv-kat azáltal, hogy lehetővé teszi az innovatív, versenyképes tiszta megoldások gyors piaci bevezetését.

A tudományos közösség – a közös vállalkozás megerősíti és integrálja az EU tudományos és technológiai kapacitásait, és ezáltal elősegíti új, magas színvonalú ismeretek létrehozását és terjesztését.

Kapcsolat

Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás

Név
Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás
Honlap
https://www.clean-hydrogen.europa.eu/index_en
E-mail-cím
infoatclean-hydrogen [dot] europa [dot] eu
Telefonszám
+32 2 221 81 48
Postai cím
Avenue de la Toison d’Or 56-60, 1060 Bruxelles/Brussel, Belgium
Közösségi média