Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés

Államforma, politikai rendszer

Spanyolország parlamentáris demokrácián alapuló alkotmányos monarchia. A kormányfő a miniszterelnök, az állam élén pedig az uralkodó áll. A végrehajtó hatalmat a miniszterelnök vezetésével a miniszterek tanácsa gyakorolja.

Spanyolország egységállam, az autonómia különböző fokaival jellemezhető 17 autonóm közösség és 2 autonóm város alkotja.

Kereskedelem és gazdaság

Spanyolország egy főre jutó GDP-je (30 300 euró) az uniós átlag (35 500 euró) alatt van. Spanyolország az EU teljes GDP-jének 8,3%-át termeli meg.  

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és  GDP)

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)

Spanyolország az EU-ban

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Spanyolország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

Az uniós költségvetés az az eszköz, amely biztosítja, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. Azaz a nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményűek pedig kevesebbel járulnak hozzá a közös kasszához.

Az uniós költségvetés nem arról szól, hogy annyit vehetünk ki belőle, amennyit beletettünk, hanem arról, hogy közösen járuljunk hozzá ahhoz, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként

  

Uniós finanszírozású projektek Spanyolországban

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Spanyolországban, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Spanyolországban az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.