Vuoden 2024 Euroopan parlamentin vaalit järjestettiin eri EU-maissa 6.–9.6.
Vaaleissa äänestivät miljoonat ihmiset eri puolilla EU:ta. Niissä valittiin edustajat Euroopan parlamenttiin, joka on maailman ainoa välittömillä vaaleilla valittu ylikansallinen kansanedustuslaitos.
Mitä tapahtuu vaalien jälkeen?
Uudet Euroopan parlamentin jäsenet eli ”mepit” valitsevat vaalien jälkeisten viikkojen ja kuukausien kuluessa parlamentille uudet johtajat ja jatkavat istuntokaudella 2019–2024 kesken jääneen lainsäädäntötyön viimeistelyä.
Europarlamentaarikot äänestävät myös EU-maiden johtajien ehdottaman Euroopan komission uuden puheenjohtajan valinnasta ja hyväksyvät komission kollegion kokonaisuudessaan. Tämän jälkeen Eurooppa-neuvosto nimittää uuden Euroopan komission.
Tutustu vuoden 2024 ja aiempien EU-vaalien tuloksiin
EU-vaalit ja nimitykset EU:n toimielimiin
Tietoa siitä, mitä vaalien jälkeen tapahtuu
Mihin voit äänestämällä vaikuttaa?
EU-vaaleissa valitaan uudet Euroopan parlamentin jäsenet joka viides vuosi. He ajavat kansalaisten etuja, osallistuvat uuden EU-lainsäädännön laatimiseen ja päättävät siitä. He äänestävät myös uusista kauppasopimuksista ja valvovat EU:n toimielimiä ja sitä, miten veronmaksajien rahoja käytetään.
Tutustu siihen, mitä EU-varoilla tehdään alueellasi ja miten EU parantaa jokapäiväistä elämääsi
Edistyminen EU:n tärkeimmillä painopistealoilla vuoden 2019 jälkeen
EU-johtajat keskustelevat EU:n suuntaviivoista ja tavoitteista seuraaviksi viideksi vuodeksi.
Äänelläsi on merkitystä
Euroopan parlamentti järjesti vaalien yhteydessä tiedotuskampanjan ”Käytä ääntäsi tai muut päättävät puolestasi”, jonka tavoitteena oli kannustaa ihmisiä äänestämään.
Demokratia saattaa EU:ssa vaikuttaa itsestäänselvältä. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Demokratia on arvokas lahja, jonka olemme saaneet perintönä aiemmilta sukupolvilta.
Meidän tehtävänämme on pitää sitä yllä, vahvistaa sitä ja jättää se perinnöksi tuleville polville. Tehokkain tapa on äänestäminen vaaleissa, sillä mitä useammat äänestävät, sitä vahvempi demokratiamme on.