Skip to main content
EU közös vállalkozás

Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás

Clean Hydrogen Joint Undertaking

Áttekintés

  • Szerep: A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás (más néven: Európai partnerség a tiszta hidrogénért) egyedülálló köz-magán társulás, amely a hidrogéntechnológiákkal kapcsolatos kutatási és innovációs (K+I) tevékenységeket támogatja Európában. A partnerség az elődje, az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozás által elért eredményekre épít.
  • Ügyvezető igazgató: Bart Biebuyck
  • Alapítás éve: 2021
  • Alkalmazottak száma: 31
  • Székhely: Brüsszel (Belgium) 
  • Honlap: Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás

A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás fő célja, hogy kutatási és innovációs tevékenységek finanszírozása révén hozzájáruljon az uniós zöld megállapodás és hidrogénstratégia megvalósításához.

Milyen feladatokat lát el?

A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás elősegíti a biztonságos és fenntartható tisztahidrogén-technológiák európai értékláncának fejlesztését és kiterjesztését. Javítja ezeknek a technológiáknak a versenyképességét, ami kedvez az érintett vállalkozásoknak, kiváltképp a kkv-knak. A partnerség tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy az innovatív, versenyképes, tiszta megoldások minél gyorsabban piaci forgalomba kerüljenek.

A közös vállalkozás szerepe végső soron az, hogy elősegítse:

  • a fenntartható, dekarbonizált és teljes mértékben integrált uniós energiarendszer létrejöttét,
  • az EU hidrogénstratégiájának megvalósítását, hiszen a hidrogén tiszta energiaforrásként való kiaknázása fontos szerepet játszik a klímasemlegességre vonatkozó uniós ütemterv végrehajtásában.

Kik látják hasznát a tevékenységének?

A lakosság – a közös vállalkozás munkája segíteni fog a 2030-ra kitűzött energia- és éghajlat-politikai célok elérésében, és, ami a legfontosabb, lehetővé teszi a klímasemlegesség elérését 2050-re.

A gazdaság – a partnerség segíteni fog a munkavállalóknak az iparban hasznosítható készségek elsajátításában, és biztosítani fogja olyan európai munkaerő rendelkezésre állását, amely képes kifejleszteni az EU piaci vezető szerepének megőrzéséhez szükséges élvonalbeli technológiákat.

Kis- és középvállalkozások – a tiszta hidrogéntechnológiák előmozdításával és alkalmazásának szélesebb alapokra helyezésével a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás versenyképesebbé teszi az EU-t és támogatni fogja a kkv-kat azáltal, hogy lehetővé teszi az innovatív, versenyképes tiszta megoldások gyors piaci bevezetését.

A tudományos közösség – a közös vállalkozás megerősíti és integrálja az EU tudományos és technológiai kapacitásait, és ezáltal elősegíti új, magas színvonalú ismeretek létrehozását és terjesztését.

Kapcsolat

Név
Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás
Honlap
https://www.clean-hydrogen.europa.eu/index_en
E-mail-cím
Telefonszám
+32 2 221 81 48
Postai cím
Avenue de la Toison d’Or 56-60, 1060 Bruxelles/Brussel, Belgium
Közösségi média