Σύντομη παρουσίαση
Πρωτεύουσα: Στοκχόλμη
Επίσημη/-ες γλώσσα/-ες της ΕΕ: Σουηδικά
Κράτος μέλος της ΕΕ: Από την 1η Ιανουαρίου 1995
Νόμισμα: Σουηδική κορόνα (SEK). Η Σουηδία έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει το ευρώ όταν θα πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Χώρος Σένγκεν: μέλος από τις 25 Μαρτίου 2001
Αριθμητικά στοιχεία:
- Έκταση: 447 424 km2
- Πληθυσμός: 10 551 707 (2024)
(Πηγή: Eurostat — αριθμητικά στοιχεία για την έκταση και τον πληθυσμό)
Πολιτικό σύστημα
Η Σουηδία είναι συνταγματική μοναρχία και κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης και ο μονάρχης ο αρχηγός του κράτους. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση. Το κοινοβούλιο (349 μέλη), το οποίο αποτελείται από ένα μόνο σώμα, ασκεί τη νομοθετική εξουσία. Η Σουηδία αποτελεί ενιαίο κράτος, το οποίο χωρίζεται σε 20 κομητείες και 290 δήμους.
Εμπόριο και οικονομία
Η Σουηδία καταλαμβάνει την όγδοη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 43 000 ευρώ, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (37 600 ευρώ). Αντιπροσωπεύει το 3,2 % του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.
(Πηγή: Eurostat — αριθμητικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το ΑΕΠ)
(Πηγή: Eurostat — αριθμητικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές)
Η Σουηδία έχει 21 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάθετε ποια είναι αυτά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρακολουθήστε τις δραστηριότητες του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σουηδία.
Στο Συμβούλιο της ΕΕ συνέρχονται τακτικά οι υπουργοί των κρατών μελών για να εγκρίνουν τη νομοθεσία της ΕΕ και να συντονίσουν τις πολιτικές της. Εκπρόσωποι της σουηδικής κυβέρνησης παρίστανται αρκετές φορές τον χρόνο σε συνόδους του Συμβουλίου που αφορούν τομείς της αρμοδιότητάς τους.
Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει μόνιμο πρόεδρο (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Αντίθετα, χρέη προέδρου αναλαμβάνει η χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια των 6 αυτών μηνών, υπουργοί της εν λόγω χώρας προεδρεύουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και βοηθούν στην κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Συμβουλίου για διάφορους τομείς πολιτικής, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τον διάλογο με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Περίοδοι κατά τις οποίες η Σουηδία άσκησε την προεδρία του Συμβουλίου:
Ιανουάριος-Ιούνιος 2001 | Ιούλιος-Δεκέμβριος 2009 | Ιανουάριος-Ιούνιος 2023
Η Ευρωπαία επίτροπος που όρισε η Σουηδία είναι η κ. Ίλβα Γιούανσον, στην οποία ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών Υποθέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται σε κάθε χώρα της ΕΕ από τοπικά γραφεία, τις λεγόμενες «αντιπροσωπείες». Μάθετε περισσότερα για την αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Σουηδία.
Η Σουηδία έχει 12 εκπροσώπους στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Το συμβουλευτικό αυτό όργανο —που εκπροσωπεί τους εργοδότες, τους εργαζομένους και άλλες ομάδες συμφερόντων— γνωμοδοτεί σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία, ώστε να σχηματίζεται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πιθανού αντικτύπου μιας προτεινόμενης νομοθετικής πράξης στις συνθήκες απασχόλησης και την κοινωνική κατάσταση σε διάφορες χώρες.
Η Σουηδία έχει 12 εκπροσώπους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία είναι η συνέλευση εκπροσώπων περιφερειακών και τοπικών αρχών της ΕΕ. Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο που γνωμοδοτεί σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία, ώστε να συνεκτιμώνται οι απόψεις όλων των περιφερειών της ΕΕ.
Η Σουηδία επικοινωνεί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες. Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Σουηδίας, ως η «πρεσβεία της Σουηδίας στην ΕΕ», έχει ως κύριο καθήκον να διασφαλίζει ότι τα συμφέροντα και οι πολιτικές της χώρας λαμβάνονται υπόψη και προάγονται στην ΕΕ.
Προϋπολογισμοί και χρηματοδότηση
Πόσα χρήματα καταβάλλει η Σουηδία και πόσα εισπράττει από την ΕΕ;
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι το εργαλείο που διασφαλίζει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μια δημοκρατική, ειρηνική, ευημερούσα και ανταγωνιστική δύναμη. Η ΕΕ το χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τις προτεραιότητές της καθώς και μεγάλα έργα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν από μόνες τους.
Πολλά είναι τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι τα οφέλη που απορρέουν από την προσχώρηση στην ΕΕ υπερβαίνουν σημαντικά το ύψος των συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη επωφελούνται από το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της ενιαίας αγοράς, από μια κοινή προσέγγιση για τις κοινές προκλήσεις της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από απτά οφέλη, όπως καλύτερες υποδομές μεταφορών, εκσυγχρονισμένες και ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη αιχμής.
Το ποσό που καταβάλλει κάθε χώρα της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ υπολογίζεται με δίκαιο τρόπο. Όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία μιας χώρας, τόσο περισσότερα χρήματα αυτή καταβάλλει —και αντιστρόφως.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αφορά το δούναι και λαβείν, αλλά τη συλλογική συμβολή στην προσπάθεια να καταστεί η Ευρώπη ένας καλύτερος κόσμος για όλους μας.
Δαπάνες και έσοδα του προϋπολογισμού της ΕΕ ανά έτος και χώρα
Έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ στη Σουηδία
Τα ποσά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ βοηθούν στη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων σε όλες τις χώρες της ΕΕ —π.χ. οδοποιία, επιδότηση ερευνητών και προστασία του περιβάλλοντος.
Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία επωφελείται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και για τα ταμεία ανάκαμψης στη χώρα ή την περιφέρειά σας.