Direct naar de inhoud
Gebruik je stem. Of anderen beslissen voor jou.
Europese verkiezingen 2024

De Europese verkiezingen van 2024 waren van donderdag 6 tot en met zondag 9 juni. 

Miljoenen mensen in de hele EU hebben hun stem uitgebracht om te kiezen wie hen zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement, de enige rechtstreeks verkozen transnationale vergadering ter wereld.

Wat gebeurt er na de verkiezingen?

De weken en maanden na de verkiezingen kiezen de nieuw gekozen leden van het Europees Parlement hun nieuwe leiders en werken zij weer verder aan de wetgeving die in de zittingsperiode 2019-2024 nog niet is afgerond.

De leden van het Europees Parlement stemmen ook om een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te kiezen, die door de leiders van de EU-landen wordt voorgesteld, en zij keuren het hele college van commissarissen goed. Daarna wordt de nieuwe Europese Commissie door de Europese Raad benoemd.

alt=""

Bekijk de resultaten van de Europese verkiezingen van 2024 en eerdere Europese verkiezingen

Wat gebeurt er met uw stem?

Elke vijf jaar worden er Europese verkiezingen gehouden om de leden van het Europees Parlement te kiezen. Deze vertegenwoordigers komen op voor uw belangen en kunnen nieuwe EU-wetgeving vormgeven en aannemen. Zij stemmen ook over nieuwe handelsovereenkomsten, houden toezicht op de EU-instellingen en controleren de besteding van het geld van de belastingbetaler.

Symbolic 2018

De EU-leiders bespreken de koers en de doelstellingen van de EU voor de komende vijf jaar.

Waarom stemmen belangrijk is