Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés 

Államforma, politikai rendszer

Ciprus elnöki köztársaság. Az elnök államfő és kormányfő is egyben. Ciprus de facto kettéosztott ország, ám a sziget egésze az Európai Unióhoz tartozik. Azok a ciprusi törökök, akik uniós úti okmánnyal rendelkeznek, illetve arra jogosultak, az EU polgárai. Az uniós jog fel van függesztve azokon a területeken, amelyek nem állnak a ciprusi kormány (a Ciprusi Köztársaság kormányának) tényleges ellenőrzése alatt. Ciprusnak két hivatalos nyelve van: a görög és a török; de csak a görög hivatalos uniós nyelv.

Kereskedelem és gazdaság

Cipruson az egy főre jutó GDP 33 400 euró, ami az uniós átlag alatt áll (35 500 euró). Ciprus az EU teljes GDP-jének 0,2 %-át termeli meg.  

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)   

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)   

Ciprus az EU-ban  

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Ciprus a közös kasszába, és mennyit kap onnan?  

Az uniós költségvetés az az eszköz, amely biztosítja, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.    

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.   

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. A nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményű tagállamok pedig kevesebbel járulnak hozzá az uniós büdzséhez.  

Az uniós költségvetés nem arról szól, hogy annyit vehetünk ki belőle, amennyit beletettünk, hanem arról, hogy közösen járuljunk hozzá ahhoz, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.    

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként  

Uniós finanszírozású projektek Cipruson   

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.   

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Cipruson, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Cipruson az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.